Si totusi, exista sperante pentru copiii bolnavi: "Noi suntem dovada ca este posibil sa invingem cancerul!"

Ultima actualizare: 25-12-2014 09:54

Mii de copii din Romania lupta anual cu cancerul si reusesc sa-l invinga. Nu este o poveste, este realitatea vazuta prin ochii unor pacienti fragili care, prin propriul exemplu, demonstreaza ca pot spulbera mituri.

Cei care au reusit si-au dat mana intr-o asociatie non guvernamentala si - prin programele lor - ii ajuta si pe alti suferinzi sa ajunga la vindecare. Pentru unii, aceasta este gura de aer, care le da energia sa lupte cu suferinta, iar duminica seara zeci de tineri supravietuitori de cancer din 15 tari s-au intalnit in Capitala si au discutat cele mai urgente nevoi.

La 17 ani, Emanuel a aflat ca are o tumora lipita de aorta, iar sansele sale de supravietuire erau minime. Nu era un copil, astfel incat sa nu realizeze ce i se intampla, insa si-a pastrat optimismul si a invins boala: "Ma gandeam in felul acesta: bine ca am fost eu bolnav si nu cineva din familia mea. Pentru ca eu suport mai bine boala. Nu suport sa-i vad pe altii bolnavi. Daca as fi vazut-o pe mama bolnava, nu as fi putut sa stau cu ea in spital!"

Experienta i-a schimbat si cursul vietii. Cand s-a facut bine, a renuntat la Facultatea de Litere la care se inscrisese initial si a devenit voluntar la ONG-ul care l-a ajutat sa invinga boala. Astazi, este angajatul la ei!

Emanuel: "Mi-am dat seama ca mi-am gresit vocatia. La sfarstul anului, mi-am inghetat literele si am mers la sectia de Psiho-Pedagogie Speciala. Mi-a placut foarte mult aceasta experienta, chiar daca nu a fost una placuta, dar m-a schimbat in bine!"

Si povestea Anei creioneaza aceeasi suferinta. Avea doar 15 ani cand parintii sai au aflat ca fata lor are leucemie si nu traieste mai mult de doua saptamani. S-au implinit insa 8 ani si este in viata. Boala i-a atacat oasele si a lasat-o cu un picior mai scurt!

Ana: "Tin minte cum mama povestea ca nu mai putea. Nu mai stia de ce sa se tina, ca sa se tina pe picioare. Nu stiu daca pot sa descriu boala in cuvinte si perioada cat de grea a fost, acum mi se pare ca a fost un vis urat. Ca am avut un cosmar. Am fost puternici."

Katie Rizvi, fondatorul unei asociaţii de ajutorare: "Celebram un an fara cancer. Sunt foarte multi care au fost tratati cand au fost copii si acum acum au familie, au copii. Noi suntem dovada ca este posibil sa invingem cancerul!"

Dr. Rodica Cosnarovici, seful sectiei Institutului Oncologic Clu: "In cancer se poate izbandi. Cancerul poate fi invins si, in special, cand e vorba de cancerul copilariei. In Romania, mai mult de jumatate din copii cu cancer se vindeca."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO