Sfaturile medicilor pediatri in preajma sarbatorilor
Precautie si siguranta, mai presus de eticheta, decoratiuni pitoresti si traditii mai vechi sau mai noi.
Pediatrii avertizeaza ca, intr-o casa cu bebelusi sau copii mici, primul sau al doilea Craciun este pentru parinti un adevarat test. Ca sa nu ajungeti de sarbatori la camera de garda, trebuie sa respectati reguli simple, dar eficiente. Este vorba despre amenajarea casei, meniul de sarbatori al celui mic si darurile pe care Mosul are de gand sa i le aduca juniorului.
La sase luni, Matei inca lasa bradul la verticala. Gusta, in schimb, cu placere, globuri de sticla pictate manual si poleiala de clopotei din plastic. Amicul Cezar, cu opt luni mai matur, zdrobeste cu forta orice smulge din brad si culege cu pofta, spre degustare, franturi lucioase gasite pe jos. In ambele cazuri, Craciunul este un examen de atentie si de siguranta, pentru parinti.
Proba intai: amenajarea casei.
Fara globuri de sticla! Desi aparent adunate, bucatile sparte se pot ascunde in parchet sau covoare. Alegeti ornamente de pom fara parti detasabile si instalatii electrice securizate. Daca cel mic e sensibil, mai bine decorati un brad de plastic. Rasina de conifer natural poate provoca alergii. Si, daca se poate, fara vasc, spun medicii, pentru ca este foarte periculos pentru cei mici.
Proba a doua: masa festiva.
Pediatrii desfiinteaza clar o "traditie" romaneasca - sa-i dam si celui mic sa guste un strop de ciorba de burta, un colt de carnat si trei fire de varza calita. Din pacate, zeci de copii ajung la sfarsitul de an la urgenta cu indigestii, intoxicatii, diaree si voma. Si mai multi se ranesc sau se sufoca, jucandu-se cu daruri nepotrivite.
Medicii ne asigura ca aceste masuri aduc un beneficiu imens: tihna sarbatorilor fara evenimente.