Sfaturi de la pompieri. Cum trebuie să împodobim bradul și casa pentru a evita un incendiu
Cu toții vrem ca, de Crăciun, casa să miroasă a brad, încăperile să fie luminate de beculețe colorate, iar pomul de Crăciun să fie cât mai frumos împodobit.
Mare atenție însă, tragedii se pot întâmplă într-o clipită dacă Nu respectăm câteva reguli simple.
Pompierii ne sfătuiesc să nu aprindem lumânări în brăduțul de Crăciun și să nu folosim instalații luminoase improvizate.
O lumânare aprinsă pe creanga unui brăduț va aprinde pomul în doar câteva secunde, spun pompierii, care ne recomandă să nu lăsăm pomul lângă surse de foc deschis.
Și luminițele cu care îl împodobim ar trebui să fie unele de calitate mai bună.
Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București: "Dacă părăsiți locuința pe o perioada îndelungată, e recomandat să deconectați instalația de la sursa de electricitate. Exploatarea intensă pe parcursul a mai multor ani sau achiziționarea unor instalații neomologate pot reprezenta de asemenea risc de incendiu pentru că pot face scurt circuit”.
De preferat este să puneți apă în suportul bradului de Crăciun sau chiar să îl stropiți cu apă în fiecare zi. Un brad uscat va lua foc instant în doar câteva secunde, în vreme ce unul ud are șanse mai mici să iște un incendiu violent în casă.
Cu toate că în fiecare an pompierii dau recomandări în privința brăduțului, puțină lume respectă regulile.
Iar realitatea este că, dacă nu se ține seama de recomandări, se întâmplă tragedii. Anul trecut în Capitală, o femeie a murit, iar copilul ei a ajuns în stare critică la spital, după ce copilul a aprins o petardă lângă bradul de Crăciun.
Pomul a luat imediat foc, iar femeia a avut un reflex catastrofal: a încercat să stingă vâlvătaia cu șampanie, care a alimentat focul și mai mult.
Casa a fost imediat cuprinsă de flăcări și în doar câteva zeci de minute s-a făcut scrum.
Sursa: Pro TV
Etichete: foc, incendiu, pompieri, sfaturi, Brad, craciun,
Dată publicare:
24-12-2017 06:43