Sfarsitul lunii aduce ger siberian: temperaturi de - 22 de grade Celsius

Ultima actualizare: 06-10-2012 11:01

Sfarsitul lunii aduce ger siberian si nopti oribile pentru cei aproximativ 20.000 de romani, care traiesc pe strazi, din ultima socoteala a ONG-urilor.

Frigul a lovit deja in Galati, Timis, Buzau si Sibiu, unde sase oameni au murit, iar alte cateva zeci au fost gasiti in soc hipotermic.

Pana la jumatatea saptamanii viitoare, vremea nu ne cruta, spun meteorologii. La Alba Iulia au fost duminica -14 grade, iar la noapte minimele vor cobora pana la -22.

O femeie de 30 de ani si alte doua persoane au zacut intinse pe gheata cu orele la Galati, la o temperatura de -10 grade Celsius. Nimeni nu stie cat au stat exact acolo, intrucat medicii de la ambulanta i-au observat pe strada intamplator.

Printre cei mai vigilenti medici sunt cei de la Timisoara, care au avut si ei un deces din cauza frigului in aceasta saptamana. In fiecare seara, echipele de la ambulanta aduna de pe strazi aproximativ 15 oameni pe care ii adapostesc apoi intr-o camera special amenajata.

Pentru ca in Buzau nu exista niciun adapost unde oamenii strazii sa se ascunda de frig, cei mai multi dintre ei vin sa se incalzeasca in gara. Gasesc caldura in salile de asteptare, pe holuri sau chiar in grupurile sanitare. Cand ii gasesc insa agajatii de la CFR ii arunca din nou in strada.

Iar gerul abia incepe. Duminica au fost -13 la Cluj Napoca, -10 la Sibiu si -5 in Capitala.

Avem nevoie intr-adevar de sfaturi pentru ca urmeaza nopti si zile cu ger. Luni si marti la Joseni, Miercurea Ciuc si Toplita, temperatura va scadea pana la -22 de grade Celsius.

Sfaturile medicilor

Medicii ne recomanda sa purtam haine care izoleaza bine de frig si sa ne imbracam dupa sistemul "foilor de ceapa" cu cat mai multe straturi de haine.

Apoi sa ne protejam bine extremitatile: mainile, capul, picioarele, pentru ca acelea sunt zonele pe unde corpul pierde caldura.

In plus, medicii spun ca trebuie sa bem multe lichide. Frigul, ca si caldura, ne deshidrateaza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO