Semnal de alarmă în privința defrișărilor de la Sarmizegetusa: ”S-au soldat cu distrugeri”

defrisari la Sarmizegetusa
Agent Green

Două ONG-uri atrag atenția autorităților că tăierile de copaci de la Sarmizegetusa Regia afectează ireversibil situl arheologic, care este monument UNESCO.

Potrivit Agent Green și Fundația Dacica, situl a fost închis publicului la 22 ianuarie în vederea defrișării, însă imagini surprinse cu drona arată arbori de dimensiuni uriașe care au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile cetății capitalei dacice.

De asemenea, cele două fundații afirmă că tăierile realizate sub pretextul protejării sitului arheologic și a vizitatorilor s-au făcut în mare parte în afara traseului turistic.

Tăierile s-au făcut sub pretextul protejării sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari până pe acropola cetății și în zona sacră. Au răvășit adânc solul, deși știau că stratul arheologic se află la doar câțiva centimetri adâncime. Arborii doborâți peste fortificația cetății au afectat porțiuni din zidul antic. Au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu. E vorba de distrugeri care se sancționează conform legii.

Mai mult, administrația sitului nu are un plan de gestiune și protecție a sitului, deși legea nu permite nici un fel de intervenții în sit decât în baza unui asemenea plan. Este vorba de un monument UNESCO, de importanță mondială, care se spune unor legi speciale, de care văd că nu se ține seama. Este halucinant ce se întâmplă acolo.”, se arată într-un comunicat, care îl citează pe dr. Aurora Pețan, istoric și președinte al Fundației Dacica.

Citește și
paduri
Ministrul Apelor si Padurilor lauda taierile legale si se plange de sistemul de urmarire al defrisarilor prin satelit

Am descoperit tăierile pe portalul InspectorulPădurii.ro și m-am dus imediat să vă ce se întâmplă la cetate. Am rămas șocat când am văzut dezastrul. Nu era nevoie să alegem între istorie și natură. Soluția este de fapt istorie și natură. De aceea situl este dublu protejat, fiind atât în zona de protecție integrală a parcului natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, cât și sit arheologic și monument UNESCO. Mai mult, pădurea făcea parte din inventarul pădurilor virgine din anul 2005, cu arbori monumentali care stabilizau solul.

Au doborât arborii fix pe zidurile cetății și i-au tras prin sit cu utilaje mari de tip TAF în condiții de sol îmbibat cu apă, lăsând răni ireversibile în sit. Așa ceva nu trebuia să se întâmple niciodată”, susține și Gabriel Păun, biolog și președinte Agent Green.

Administrația sitului nu are un plan de acțiune pe termen lung, iar reprezentantul său ne-a dat de înțeles că nu cunoaște impactul defrișărilor asupra solului și asupra nivelului apei freatice. Cu toate acestea, administrația sitului a afirmat că intenționează să defrișeze definitiv 17 din cele 18 hectare pe care se întinde situl UNESCO” - se mai arată în comunicat.

Tăierile începute la 22 ianuarie includ primii 103 arbori, din care se tăiaseră deja 80 pâna la 1 februarie. Administratorul sitului susține că toți arborii doborâți erau uscați, dar în urma analizării trunchiurilor duse la depozitul Anines – Grădiște, reprezentanții Agent Green au constatat că marea majoritate a lemnului extras are, de fapt, o mare valoare economică.

Reprezentanții Agent Green au încercat să intre în cetate pentru a observa situația, însă Vladimir Brylynskei, administratorul sitului, le-a interzis accesul.

Acesta a admis că este interesat să obțină de acum înainte finanțări pentru proiecte care să conducă la stabilizarea teraselor cetății, în condițiile în care rădăcinile arborilor nu vor mai asigura această funcție peste câțiva ani.

„Imaginile din dronă vorbesc de la sine, iar situația impune o anchetă amplă a Parchetului și o intervenție rapidă a autorităților care mai pot încă lua măsuri să salveze ce se mai poate și să pedepsească făptașii. Practic, administrația sitului a cerut defrișarea, iar ministerul Pădurilor i-a mulțumit din pix, aprobând extragerea a 306 metri cubi de lemn. Înțelegem și susținem protecția sitului și a vizitatorilor, însă superficialitatea cu care s-au aprobat tăierile și modul în care se realizează lucrările lasă mult de dorit", a adăugat Păun.

Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac, a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. I î.Hr. și a funcționat aproximativ un secol și jumătate, până la cucerirea ei de către romani, în anul 106 d.Hr. După această dată, pădurea a crescut peste ruine, iar această simbioză istorie-natură s-a perpetuat timp de aproape două milenii, până azi. Deși în zonă au avut loc exploatări forestiere în mai multe perioade, pădurea de pe ruine a fost permanent protejată, atât de austrieci, în sec. XVIII-XIX, cât și de administrația maghiară înainte de Primul Război Mondial și apoi de cea românească.

35 ha de făget secular din zona cetății au fost declarate rezervație în perioada comunistă. În perioada 1950-1980 au avut loc unele tăieri de arbori pentru a pune monumentul în valoare și a facilita cercetarea arheologică.

Agent Green și Fundația Dacica fac apel la Ministerul Culturii, Garda Forestieră și Garda de Mediu să suspende orice lucrări în sit, să îl sigileze și să demareze un control amplu. Planurile de defrișare pentru 17 hectare trebuie anulate definitiv și un plan de acțiune pe termen lung pentru protejarea sitului trebuie realizat de o echipă de experți relevanți.

Organizațiile recomandă păstrarea consistenței pădurii la minim 0,6 (adică suprafața împădurită a sitului să nu scadă niciodată sub 60% din suprafața sa) și fagul să rămână specia fundamentală de pădure, în amestec cu paltinul de munte și laricea, așa cum era pe vremea dacilor.

Citește și...
Greenpeace ne ajută să salvăm pădurile virgine din România. Defrișările, de neoprit
Greenpeace ne ajută să salvăm pădurile virgine din România. Defrișările, de neoprit

Două treimi dintre pădurile virgine ale Uniunii Europene sunt în România. Din păcate, aceste comori pot fi salvate numai prin introducerea lor într-un catalog special care le garantează protecția.

Ministrul Apelor si Padurilor lauda taierile legale si se plange de sistemul de urmarire al defrisarilor prin satelit
Ministrul Apelor si Padurilor lauda taierile legale si se plange de sistemul de urmarire al defrisarilor prin satelit

In timp ce hotii de paduri sunt de neoprit, Ministrul Apelor si Padurilor lauda taierile legale si a depus o plangere penala pentru un contract atribuit direct de guvernul Ciolos unei firme IT.

Sute de copaci din Gorj, vopsiti pentru a atrage atentia asupra defrisarilor ilegale.
Sute de copaci din Gorj, vopsiti pentru a atrage atentia asupra defrisarilor ilegale. "Am adus oamenii, culoarea, frumosul"

Hotarat sa atraga atentia asupra defrisarilor ilegale, care ne lasă fara aer curat, un artist plastic din Gorj a vopsit cateva sute de copaci dintr-o padure aflata nu departe de soseaua Transalpina.

Parlamentul a legiferat defrisarile in padurile Romaniei. Cat de mici vor fi de acum sanctiunile pentru taieri ilegale
Parlamentul a legiferat defrisarile in padurile Romaniei. Cat de mici vor fi de acum sanctiunile pentru taieri ilegale

Parlamentarii au dat liber jafului din paduri dupa ce au redus marti de zece ori unele amenzi pentru taierile ilegale mascate sub denumirea de: "produse accidentale". Sanctiunile micsorate pot fi acoperite din vanzarea unui singur camion cu lemne.

Recomandări
Povestea medicului Radu Lupescu, eroul bolnavilor din Franța. Munca lui a fost recunoscută de președintele Emmanuel Macron
Povestea medicului Radu Lupescu, eroul bolnavilor din Franța. Munca lui a fost recunoscută de președintele Emmanuel Macron

Alungat de mineri, când a înțeles că n-are timp de pierdut într-o Românie aflată în degringoladă după Revoluție, un medic român și-a clădit o carieră impresionantă în Franța.

Povestea lui Alexandru Tomescu, violonistul român care aduce muzica marilor clasici în munții Bucegi
Povestea lui Alexandru Tomescu, violonistul român care aduce muzica marilor clasici în munții Bucegi

Artistul trebuie să facă legătură între cer şi pământ. Acesta e crezul violonistului Alexandru Tomescu, iar pentru a-l duce la îndeplinire şi-a făcut o adevărată misiune din a-i apropia pe români de artă, cultură, de frumos.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum