Secretul raclei Sfintei Parascheva. O familie din București face de 15 ani un gest extraordinar


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 10 Octombrie 2018 17:59
Categorie: Stiri Sociale

În capitala Moldovei, la Iaşi, pregătirile pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva sunt pe ultima sută de metri.

Miercuri a început împodobirea baldachinului pe care va fi aşezată racla cu Moaştele Cuvioasei, chiar în curtea Catedralei Mitropolitane. Tradiţia este continuată de o familie din Bucureşti, care de 15 ani vine la Iaşi înaintea praznicului, cu un camion plin cu mii flori. Şi primii pelerini s-au aşezat deja la rând, în aşteptarea marii sărbători.

Din zori, sute de ornamente florale au fost descărcate în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Familia Buștei din Bucureşti este cea care, pentru al 15-lea an consecutiv, împodobeşte baldachinul într-o simfonie de culori.

Maria este cea care continuă tradiţia părinţilor. De mică a venit la Iaşi, unde, spune ea, a aflat, de la pelerini şi preoţi, de minunile făcute de-a lungul timpului de Cuvioasa Parascheva.

Maria Bulat: Este o bucurie pentru noi să participăm la această sărbătoare. O iubim pe sfânta.
Reporter: ce vă mai amintiţi din primul an când aţi venit?
Maria Bulat: Îmi amintesc că era foarte frig, eram mai mică şi am venit cu mama şi încă două doamne şi credeam că o să fie simplu. Este foarte ajutătoare sfânta şi nu doar pentru mine.

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: ”Este o simfonie de culori. Anul acesta predomină, din câte am înţeles de la cei care vor împodobi, culorile albastru şi mov. Albastrul e simbolul purităţii, al cerului, a curartiei Sfintei Parascheva. Este aceeaşi familie care împodobeşte, oameni credincioşi. Deşi fac o cheltuială mare nu vor să renunţe."

Primii pelerini au început deja să se aşeze la rând, în linişte şi rugăciune. Niște femei au sosit din Adjud şi Neamț şi - spun ele- vor aştepta aproape 24 de ore penru a se închina la Moaştele Cuvioasei.

”Aşa îmi place să o întâmpin acolo, să fiu prima. Am 14 ani de când fac aşa. Vin de mai mulţi ani, dar 14 de când o întâmpin
Ce s-a schimbat în viaţa dvs?
În primul rând sănătatea, sunt sănătoasă.”

Tot miercuri vor fi montate corturi de prim-ajutor, iar peste 100 de voluntari vor oferi ceaiuri calde pelerinilor.

Încă din noaptea de marți spre miercuri sunt aşteptaţi la Iaşi mii de pelerini, care se vor aşeza la rând în locurile special amenajate. Înainte de răsărit, un sobor de preoţi va scoate racla cu Moaştele Sfintei Parascheva din Mitropolie. După o procesiune impresionantă, racla va fi aşezată pe baldachinul din curte pentru închinare şi rugăciune. Tot spre dimineaţă vor ajunge la Iaşi 140 de autocare cu pelerini, din Voluntari. În aceste zile sute de jandarmi din Bacău vor asigura paza şi ordinea, pentru a preveni orice incident. Până duminică, 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Cuvioasei Parascheva, sunt aşteptaţi la Iaşi peste 200.000 de pelerini.

Reguli stricte pentru pelerini la moaștele Sfintei Parascheva. Îngrijorarea autorităților
VIDEO PROTVPLUS.RO