Secretul din spatele produselor semipreparate, preferate de 25% dintre romani in 2013
Slabiciunea romanilor pentru sarmale, chiftele si snitele a redeschis o nisa in vanzarea de alimente. Produsele sunt crude, dar gata sa fie aruncate in tigaie sau in oala.
O nisa de comert culina, adresata celor prea ocupati, dar care adora totusi mirosul de mancare facuta in casa. Mai mult, carmangerii de marca au pe rol proiecte-pilot si produc doua, trei tone de astfel de preparate lunar. In plus, ia avant si sectorul care ofera semipreparate pe care doar le incalzesti.
Carne, orez, condimente si varza - bucatareasa le modeleaza clasic, dar in loc sa puna sarmalele-n oala le asaza pe banda si le trage in folie. Se procedeaza la fel cu un lot intreg de chiftele, pachetele de porc si muschi impanat de vita.
Aproape toate hipermarketurile au dezvoltat, in sectorul catering, si o statie ready-to-cook, adica alimente complexe, gata sa fie fierte, fripte sau puse la cuptor. E drept, o sarma impaturita costa cat doua, pe care le-ai face acasa. Dar e ca si cum ai externaliza un serviciu si ai plati mana de lucru.
Intre 20 si 30 de lei pe kilogram, atat costa bucatele trudite de altii, pe care le cumperi crude si le ispravesti acasa, cordon bleu, muschi Orloff, chiftele si snitele scoase din plastic, aruncate in tigaie. Se vand 5-6 tone lunar, asa ca doritori exista. E drept, sunt inca minoritari.
Pentru grabiti si comozi, dar si sensibili, s-a dezvoltat varianta "gata de pus in farfurie", cu preturile intre 25 si 50 de lei pe kilogram.
De la mamaliga la hamsii prajite si de la pilaf la ceafa la gratar, raioanele ready-made din supermarketuri vand dublu fata de acum doi ani. Adica de aici provin intre 10 si 20 la suta din incasari. Cu totul neobisnuit, pentru o tara in care gatitul acasa tine de traditie.
Un studiu britanic arata totusi ca cei care cumpara in mod curent hrana de-a gata au de 3 ori mai multe riscuri pentru obezitate. Pentru ca, spun medicii, cand lipseste efortul prepararii, e mai greu sa pui frau poftelor.