Seceta puternica in sud-estul tarii. Culturile s-au uscat pe camp, iar fermierii spera sa scoata 40% din recolta

01-08-2016 18:41


Plange pamantul in cele mai importante zone agricole ale Romaniei. Fermierii nostri au stat si anul acesta la mila cerului si cum nu a plouat de saptamani bune, culturile lor sunt compromise.

In sud-estul tarii porumbul s-a uscat pe camp, iar de 70% din productie s-a ales praful. In unele zone, bietele animale nu mai au apa de baut. S-a uscat porumbul pe mii de hectare de teren din Ialomita, Braila, Buzau si Calarasi.

Ca sa va dati seama cat de mult sufera plantele de lipsa apei este suficient sa priviti cum arata pamantul care este uscat complet iar in el sunt crapaturi mari peste tot. In plus, radicinile de la suprafata ale porumbului sunt toate uscate.

Valeriu Calin lucreaza 400 de hectare si nu a irigat nimic asa ca seceta l-a prins si anul acesta, cu garda jos. Multi fermieri sunt constienti ca ii pandeste falimentul.

Valeriu Calin: "Sa speram ca vom reusi macar sa achitam contractele pe care le-am incheiat pentru ca altfel suntem obligati sa platim penalizarile."

Sorin Burada, fermier: "S-au bagat bani seriosi sa se faca aceasta productie, speram undeva la 30-40% din ce avea potentialul sa se faca anul acesta. Sigur ca nu o sa acoperim cheltuielile."

Sunt probleme mari si in Moldova. Sapte primarii din judetul Iasi au cerut ajutorul prefecturii. Gospodarii nu mai au cu ce sa isi adape animalele. Pe campuri si in gradini totul este parjolit.

Si in vestul tarii exista pericolul ca unele localitati sa ramana fara apa potabila. Reprezentantii societatii de distributie le recomanda oamenilor sa nu mai foloseasca apa potabila ca sa isi ude gradinile sau spatiile verzi.

Tags: seceta, porumb, camp,

VIDEO PROTVPLUS.RO