Tara care va intrerupe curentul 4 ore pe zi, din cauza secetei si a crizei economice. Masurile dure impuse populatiei
Lovita de o seceta severa si o grava criza economica, Venezuela va intrerupe furnizarea energiei electrice patru ore pe zi timp de 40 de zile in cele mai populate zece state (din totalul de 24), a anuntat joi guvernul de la Caracas, potrivit AFP.
"Fiecare utilizator va avea o intrerupere temporara de patru ore zilnic. Acest plan va dura aproximativ 40 de zile", a declarat la televiziunea locala ministrul energiei electrice, Luis Motta.
In contextul in care o seceta serioasa a lovit tara sud-americana, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, nivelul apei barajului hidrocentralei Guri, care furnizeaza 70% din energia electrica a tarii, se afla la un nivel anormal de scazut.
Rationalizarea, care va incepe luni, va permite ca "scaderea nivelului apei la El Guri sa se opreasca si sa ajunga pana in a doua saptamana a lunii mai, cand incepe sezonul ploilor", a explicat ministrul, precizand ca 60% din electricitatea tarii este consumata in zone rezidentiale.
Potrivit guvernului socialist, cele 18 rezervoare de apa din Venezuela sufera de seceta provocata de El Nino, fenomen deosebit de distrugator in America Latina
Opozitia insa, majoritara in parlament, acuza executivul ca nu a investit suficient in reteaua electrica pentru a face fata cererii.
Aceasta rationalizare se adauga altor initiative luate de presedintele Nicolas Maduro in ultimele luni pentru a economisi energia electrica, ca schimbarea fusului orar cu 30 de minute, decretarea unor noi zile de sarbatoare si reducerea zilei de lucru in ministere.
Marii consumatori de curent, printre care hotelurile, trebuie sa isi limiteze consumul de electricitate la noua ore pe zi, astfel ca multe centre comerciale si-au redus orarul de activitate.
Venezuela, tara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, sufera deja de o grava criza economica, sub efectul prabusirii barilului de titei care ii asigura 96% din incasarile valutare.
Aceasta criza se traduce printr-o lipsa a produselor de prima necesitate (al caror import nu mai poate fi platit de Caracas), obligandu-i pe venezueleni sa stea ore intregi la coada in fata centrelor comerciale si sa suporte cea mai dura inflatie din lume, 180% pe an in 2015