Se scumpeste gigacaloria! Intretinerea peste iarna arde la buzunare!
UPDATE: Milioane de romani sunt in pragul celei mai scumpe ierni. In unele orase pretul gigacaloriei s-a dublat fata de anul trecut, pentru ca primariile nu mai au bani de subventii.
Intr-un oras ca Bacau gigacaloria va umfla pretul intretinerii pana la aproape 500 de lei pe luna la doua camere. Si asta daca nu e foarte frig.
In topul scumpirii agentului termic gasim si Timisoara, unde aproape s-a dublat, ajungand de la 182 de lei anul trecut, la 256 acum.
In Braila cresterea este de la 165, la 265 de lei.
Cele mai mici tarife, adica 124 de lei, le vor plati bucurestenii, unde scumpirea este data doar de majorarea TVA.
Asa ca, in prag de iarna, romanii trec pe incalzirea electrica sau, mai rau, improvizeaza sobe din teracota la bloc.
In Lugoj, de exemplu, pe blocuri au aparut sute de cosuri de fum. Incalzirea cu lemne este ieftina, dar si periculoasa. La Galati, multi renunta la calorifer si se incalzesc prin tavan. Adica, monteaza o folie de aluminiu cu infrarosu.
O familie de trei persoane care locuieste intr-un apartament cu doua camere din Bacau, unde pretul gicacaloriei este cel mai mare din tara, va plati in aceasta iarna cel putin 470 de lei pentru apa calda, caldura si curent. Asta daca nu o sa fie foarte frig.
In situatia in care temperaturile scad pana la -25 de grade, aceeasi familie va da aproape 900 de lei.
Situatia poate fi dramatica in conditiile in care aproape un milion de romani castiga sub 1.000 de lei pe luna.
Tot mai multi oameni cauta solutii alternative de incalzire
Potrivit unor calcule, in Bucuresti, o familie formata din 3 persoane, care locuieste intr-un apartament de doua camere, cheltuie 460 de lei daca se incalzeste prin sistemul centralizat RADET, 260 de lei daca foloseste incalzirea pe gaz, sau 210 lei cea pe curent electric.
Desi Guvernul a promis ca va subvetiona si anul acesta cu 45% costul gigacaloriei, milioane de romani nu au motive de bucurie: fie pentru ca Executivul nu a livrat toti banii catre primarii, fie pentru ca autoritatile locale nu au fonduri.
Iarna trecuta a fost cea mai grea din ultimii 25 de ani, iar in cele mai friguroase patru zile au murit 54 de oameni.