Prunele uscate de localnici in Leleasca, judetul Olt, ajung sa se vanda si in strainatate. Cat costa delicatesele
Se incing cuptoarele in comuna Leleasca, din Olt, unde a venit vremea renumitelor prune uscate. Fructele s-au copt in pomi, asa ca producatorii le culeg cu atentie si le asaza in cuptoarele speciale.
Delicatesele din aceasta zona ajung apoi in piete si supermarketuri, dar si peste hotare, pentru ca si strainii au prins gustul lor.
In Leleasca, judetul Olt, "Dabuleni-ul prunelor uscate", traditia savuroaselor gustari dulci se pastreaza de generatii intregi. Difera de la casa la casa metoda de uscare, iar unii se lauda ca reusesc prin tehnica lor sa pastreze intocmai dulceata fructului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aceasta este regula de aur a oltenilor de la Leleasca: fructele nu trebuie sa fie atinse de fum, in cele 24 de ore, cat se deshidrateaza. Doar caldura are voie sa le mangaie. Reteta incepe insa din livada unde sunt alese fructele.
Odata ajunse in cuptoare prunele sunt atent supravegheate. O doamna pregateste prune uscate umplute cu miez de nuca, dar si alte fructe uscate, la cererea clientilor incantati.
Livezile cu pruni sunt adevarate mine de vitamine, pentru ca oamenii stiu sa le valorifice fara chimicale. O caserola de 500 de grame de prune uscate se vinde si cu 10 lei in piete sau supermarketuri.
Cei care au insa drum prin Leleasca au invatat sa se opreasca la portile oamenilor si sa cumpere direct de la producator, mai ieftin. Prunele uscate sunt bogate in antioxidanti, amelioreaza constipatia si pot combate anemia.