Scoala de meserii si colegiul tehnic, o optiune pentru cei care nu vor sa urmeze o facultate

Ultima actualizare: 15-10-2012 09:00

Tinerii care nu tintesc o diploma de bacalaureat si nici vor la facultate, se pot inscrie la o scoala de meserii pentru doi ani.

O optiune vor fi si colegiile tehnice, cu atat mai mult, cu cat acestea le permit cursantilor sa dea apoi si bacalaureatul profesional.

La 15 ani, Valentin si-a dat seama ca e mai sigur sa invete o meserie decat sa ingroase randurile celor cu diploma, dar fara un loc din care sa isi castige painea. Asa ca dupa 9 ani de scoala, s-a inscris intr-a 10-a la profesionala.

Scoala e de stat la fel ca alte cateva sute din intreaga tara desfiintate acum 3 ani.

Un alt exemplu in Brasov. 11 firme germane si-au infiintat aici propria profesionala si au inscris 150 de tineri care vor invata dupa modelul nemtesc, direct la companiile din zona.

In orarul elevilor, care au ales invatamatul profesional, predomina practica. Pe parcursul celor doi ani de studiu, elevii vor primi o bursa lunara de 200 de lei, iar daca intr-adevar sunt talentati, se pot alege cu un serviciu chiar din timpul scolii.

Pentru inceput, peste 10.000 de tineri au ales aceasta forma de invatamant reintrodusa in mandatul ministrului Funeriu.

Absolventii nu vor sustine bacalaureatul, dar se pot angaja. Cine va dori sa isi continue studiile, trebuie sa termine 12 clase si sa dea macar bacalaureatul profesional aprobat luni de Senat.

Primele 1500 de firme care vor forta de munca sunt din turism, comert, industrie si mediu. Cele mai cautate specializari raman : mecanic auto, bucatar, ospatar, electrician si frizer.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO