Unul din patru romani nu-si poate plati facturile!
Circa 90% din populatie considera ca saracia este larg raspandita in Romania, iar unul din patru romani are dificultati la plata facturilor, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE).
Sondajul care a stat la baza analizei a fost realizat in perioada 24 august - 17 septembrie, pe un esantion de 27.000 de persoane din statele Uniunii Europene.
Aproape 75% dintre europeni afirma ca saracia este larg raspandita in propria tara. Sentimentul este impartasit de 96% dintre unguri si de 93% dintre bulgari, cele mai ridicate cote din UE. Tarile cu cea mai redusa raspandire a saraciei, in conceptia populatiei, sunt Danemarca (31%), Cipru (34%) si Suedia (37%).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Uniunea Europeana, 80 de milioane de persoane, echivalentul a 16% din totalul populatiei, traiesc sub pragul saraciei, potrivit studiului. Persoanele sunt considerate sarace cand traiesc dintr-un venit mai mic de 60% din venitul mediu al unei gospodarii din propria tara.
Somajul ridicat (52%), salariile (49%) si ajutoarele sociale si pensiile insuficiente (29%) sunt cele mai raspandite explicatii pentru mentinerea saraciei la nivel social. Pe de alta parte, lipsa educatiei sau a instruirii (37%), ca si situatia materiala dificila mostenita (25%) sau viciile (23%) sunt cei mai raspanditi factori personali care determina saracia.