Saptamana de munca ramane la cinci zile!

17-12-2008 00:00


Saptamana de munca va avea in continuare cinci zile lucratoare si nu sase asa cum ceruse la un moment dat Comisia Europeana.


La Strasbourg, Parlamentul a decis ca lucrurile sa ramana asa cum sunt, iar angajatii sa nu depaseasca 48 de ore muncite saptamanal.

In Parlamentul European s-au auzit aplauze dupa ce parlamentarii au respins cu 421 de voturi la 273 propunerea Comisiei Europene de a prelungi saptamana de lucru la mai mult de 48 de ore.

Votul de la Strasbourg a redeschis conflictul mai vechi dintre patronatele si sindicatele din Romania, mai ales ca o alta modificare propusa este si libertatea angajatului de a negocia direct cu patronul orele petrecute la serviciu.

Statisticile europene arata ca in Romania se munceste mai mult decat media Uniunii.

Votul dat miercuri de europarlamentari pastreaza de fapt reglementarile actuale din Codul Muncii. Programul normal de lucru al unui angajat este de opt ore pe zi, adica 40 de ore pe saptamana.

In cazuri exceptionale, insa, programul se poate prelungi cu pana la 13 ore, scrie intr-o directiva europeana, astfel incat media pe patru luni sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Decizia nu este totusi definitiva, pentru ca urmeaza o noua serie de negocieri la nivel european.

VIDEO PROTVPLUS.RO