Șansă la viață pentru un nou-născut, abandonat într-o pungă în București. Medicii au reușit să îl salveze

23-12-2020 20:42


Un copilaș născut înainte de termen a fost abandonat într-o pungă azi-noapte, în fața unui bloc din Sectorul 3 al Bucureștiului, când afară erau 3 grade.

Bebelușul a fost găsit aproape înghețat de o femeie și dus la spital cu ambulanța. A supraviețuit, iar polițiștii încearcă să îi găsească mama. Medicii spun că povestea lui este un miracol de Crăciun și i-au pus numele Cristian Ștefan.

Când a ajuns la spital, copilaşul era atât de îngheţat încât doctorii nici nu au putut să îi ia temperatura. Şi-au dat seama a fost născut înainte de termen.

Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI Neonatologie a Spitalului Marie Curie: "Este prematur, în jur de 33 de săptămâni. Situaţia lui era foarte critică. Hipotermia, un grad mai jos înseamnă risc de deces foarte mare, doar un singur grad mai jos şi el avea temperatură nemăsurabilă."

Puiul de om, care a fost adus la spital într-o pungă de bumbac, în scutec şi învelit doar cu un tricou, şi-a revenit miraculos în doar câteva ore. Medicii îl ţin sub observaţie.

Cătălin Cîrstoveanu: "E importantă nutriţia. Are linii centrale, suntem în regulă cu asta, va creşte repede. Nu sunt probleme renale, la cap, la inimă, lucrurile sunt bune. O să vedem toleranța intestinală. De astăzi primeşte lapte din banca de lapte."

Minunea de Crăciun a primit deja şi un nume: Cristian Ştefan. Cristian pentru că s-a născut aproape odată cu Mântuitorul, iar Ştefan, după medicul care era marți-noapte de gardă.

Ștefan Manolache, medic neonatolog al Spitalului Marie Curie: "Emoţie! A fost aşa ca un cadou pentru alţii, dar din păcate părinţii lui au renunţat la el. Vom vedea ce va fi."

Până acum cel puţin patru persoane s-au oferit să îl boteze, inclusiv femeia care l-a găsit azi-noapte, pe treptele reci ale unui bloc din sector 3 al Capitalei.

Paula Stângă, femeia care l-a găsit: “Cumătra mea a fost însărcinată şi la 7 luni jumate a pierdut sarcina, tot băieţel şi eu trebuia să-i fiu naşa şi aş fi vrut dacă se poate, ea vrea să îl înfieze, eu să fiu în continuare naşa, şi să îi punem numele Cristian, că e de sărbători acum."

Poliţiştii îi cauta părinţii, apoi Direcţia pentru protecţia copilului va încerca să-i găsească rudele până la gradul 3. Doar dacă nu-l vrea nimeni din familie, bebeluşul va intra în sistemul de adopţii. Prima dată va fi dus probabil la un asistent maternal. Apoi, vor fi luate în calcul toate familiile care vor să ia acasă un copil. În câteva luni, micuţul Cristian Ştefan ar putea fi adoptat.

Cazul a fost preluat de poliţiştii de la Serviciul Omoruri şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care încearcă acum să o găsească pe mama bebeluşului. Dacă aţi văzut ceva suspect sau aveţi informaţii despre acest caz puteţi suna oricând la numărul de urgenţă 112.


VIDEO PROTVPLUS.RO