Salvatorii imbracati in negru. LECTIA DE VIATA a unor calugari italieni, data unei comunitati din Maramures

Ultima actualizare: 16-04-2014 06:56

Mai multi calugari din Italia dau o adevarata lectie de viata unei intregi comunitati din Maramures. Veniti in urma cu 15 ani in Sighet si impresionati de drama copiiilor abandonati, au hotarat sa ii ajute pe cei napastuiti si sa le schimbe destinele.

Si, cu vointa si dragoste de semeni, au reusit. Calugarii au venit in urma cu 15 ani in vizita la Sighet si au descoperit ca sunt o multime de copii sarmani, carora le-ar putea schimba vietile in bine. N-au stat pe ganduri si au facut un prim pas - au cumparat trei case, unde traiesc acum 30 de suflete.

Ca sa ii ajute si pe cei care au implinit 18 ani sa isi croiasca un drum in viata, calugarii au deschis si o carmangerie si un magazin de haine, unde tinerii au posibilitatea sa invete o meserie. "Probleme deosebite n-am cu ei, cu baietii, ma asculta. Sunt si indemanatici. Ce le spun sa faca, fac", spune Szabo Ludovic, unul dintre angajatii carmangeriei.

La Sighet au ajuns in urma cu 11 ani si fratii Pop, dupa ce parintii i-au abandonat in casa si au ramas la mila vecinilor. Sunt sase tineri pe care destinul i-a pus la incercare, dar au invatat sa priveasca acum cu speranta spre viitor. "Ma gandesc sa ma tin de treaba asta ca e foarte frumos aici. Am gasit oamenii care sa aiba grija de mine si sa ma respecte", spune Andrei Pop.

"Poate mai incolo o sa gasim un alt loc de munca in afara asociatiei", spune Mariana Pop.

Calugarii trimit bani pentru mancare si pentru rechizitele celor care merg la scoala si vin de cateva ori pe an in Romania. Iar o data pe an, ii duc pe copii la ei, in Italia.

Tot din Peninsula a venit si Veronica. E studenta acolo si a ajuns prima oara la Sighet in urma cu cateva luni. Impresionata de acest proiect, vrea sa isi ofere si ea sprijinul. "Mi se pare o initiativa foarte buna. Dar cred ca mai este mult de munca", spune Veronica Tringali.

Pentru ajutorul acordat copiilor abandonati, doi dintre calugari au primit in 2011 titlul de cetateni de onoare ai orasului Sighet.

Planurile lor nu se opresc insa aici - in urmatoarea perioada vor fi terminate lucrarile pentru un alt spatiu, unde va fi procesat lapte si se vor face branzeturi. Iar asta va insemna noi locuri de munca pentru tineri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO