Sacrificarea "europeana" a porcului i-a mahnit teribil pe gospodari: "Daca se facea cu paie, era altfel la gust"
In mijlocul Aradului, s-a taiat porcul de Craciun. Au fost sacrificate doua matahale care au incaput apoi pe mainile pricepute a 5 bucatari.
Dupa europeana asomare, porcii nu au putut fi copti, traditional, cu paie, ci, conform normelor de protectie la incendiu, parlirea s-a facut cu butelie pe gaz sub ochii atenti ai unor pompieri cu stingatoare in maini.
De pe margine, cunoscatorii au pus patalamaua din start: mancam orice, dar nu se compara cu soriciul parlit la paie.
"Sa stiti ca e bun porcul parjolit cu paie e bun si cu gaz, dar e foarte bun cu paie."
"Daca se facea cu paie, era altfel la gust."
Flavius Stanis, organizator: “Atunci am folosit aceasta metoda cu gaz fiecare butelie avand un extinctor asa cum au cerut cei de la ISU."
Episodul soriciului a fost depasit repede, pentru ca a urmat etapa porcariilor.
Alex Rus, bucatar: "Din cei doi porci vom face o parte carnati si din cealalata parte traditionala varza cu carne s-au pomana porcului, cum ii mai zice, si din slanina jumari."
Craciunul a fost grabit si in Maramures: "Slobod ii a colinda? Slobod. Colo sus la rasarit."
Insa pentru potolirea poftelor, cantaretii si turistii au scapat apoi la sarmalute aburinde, pomana porcului si palinca.
Sorin Burla, localnic Borsa: "Am pregatit un porc traditional cum se face la noi la Borsa. Dureaza cam 7-8 ore si e bune de mancat."
Jenna Ervin, turista USA: "E surprinzator. Nu am experimentat nimic la fel. E o onoare sa vad toate traditiile acestea care inca se respecta."
Localnic: "Un pic de pita de malai. Asa paine buna de malai n-a mai mancat nimeni. "
Reporter: Pregatita de dvs?
Localnic: "Nu, de bunica. Numai ea stie face. Iau si eu o gura. Un pic de sorici."
Nicolaie Burzo, primar Grosii Tiblesului: "Am venit cu carnati, caltabos si toba. Facem si pomana porcului"
Sarbatoarea a avut loc la Muzeului Satului din Baia Mare, pentru al saptelea an la rand.