S-a dat startul sezonului murăturilor: "Care a cumpărat azi un borcan vine peste o saptămână și ia 5"
Pentru pofticioși, dar mai ales pentru cei care se simt bine dacă știu că au provizii peste iarnă, această este perioada în care se umplu cămările cu murături, zacuscă, dulceață și suc de roșii.
Ar fi însă o problemă. Prețurile. Cei care își fac singuri conservele au constatat că s-au scumpit legumele, însă și dacă le-ar lua gata preparate, nu ar ieși mai bine.
Pe câteva tarabe din centrul Capitalei, producători din toată țară au aliniat pentru degustare tot felul de conserve. În primul rând a stat zacusa de vinete, cu fasole sau cu ghebe.
Constantin Buftea, producător: "Cum vedeți aici, are 70% ghebe, ingredientul principal. Care a cumpărat azi un borcan vine peste o saptămână și ia 5".
Doar că un singur borcan cu zacuscă de ghebe costă 20 de lei. Cea de vinete este cu 2 -3 lei mai ieftină. Vânzătorii se jură că legumele au crescut într-un mediu sănătos.
Mariana Gancila, producător: "Tot ce înseamnă legumă care merge în aceste produse e coaptă pe lemne de brad, la grătar, sunt curățate, puse la scurt și apoi le punem pe tuciuri și le facem că materie prima".
"-Prețurile cum vi se par?
-Poate un pic mai mari față de anul trecut, dar sunt ok"
În borcanele cu murături, gogonelele par certate cu castraveții, și cu conopidă. Chiar și așa indiferent că sunt în saramură sau în oțet, au un preț destul de piperat - 35 de lei.
Un borcan cu dulceață de nuci verzi costă 25 de lei, dar puteti să obțineți o reducere dacă luați și altceva.
Și o piață din Brașov forfotește ca într-o zi de lucru. Oamenii își fac provizii, iar lista de cumpărături este lungă cât o zi de post.
"-Nu am văzut niciodată marfă mai frumoasă ca aici.
-Vă pregătiți pentru o iarnă grea și poate mai scumpă?
- Posibil".
Cum se anunță o iarnă cu facturi mari, clienții își calculează fiecare banuț.