Romanii traiesc in apartamente mici si cu igrasie, iar o treime dintre case nu au baie. Rezultatele unui raport ingrijorator
Romanii traiesc in locuinte mici, prost luminate si cu igrasie. Aceasta este doar una dintre concluziile trase de guvern in Strategia Nationala pentru Locuire, aflata deja in dezbatere publica.
Proiectul care ar trebui sa schimbe conditiile de trai din orasele aglomerate ori satele fara canalizare arata ca mai mult de un sfert dintre cele aproape 9 milioane de locuinte din tara au nevoie de reparatii urgente.
In scara unul bloc din sectorul 3 al Bucurestiului, locatarii sunt nevoiti in miezul zilei sa umble cu o lanterna in mana daca vor sa ajunga la usa casei. Nu sunt ferestre, iar spatiul e atat de mic incat doua persoane ar reusi cu greu sa treaca una pe langa alta.
Locuintele care nu au mai mult de 23 de metri patrati i-au impins pe proprietari sa transforme holurile in depozite. Tot aici cineva si-a pus si hainele la uscat.
Doamna Manole locuieste de mult timp in acest bloc, alaturi de sotul ei si cei doi copii. Chiar daca traiesc intr-un spatiu ingust, au grija si de doua pisici, cateva broaste testoase si un porcusor de Gunineea.
Reporter: Va deranjeaza ca e putin loc?
-Da, ca nu e intimitate, nu e nimic. Am si igrasie. M-am obisnuit cu loc putin. La botez eram atat de inghesuiti ca era mai usor sa-i dai vecinului de langa tine sa manace decat sa bagi tu lingura in gura
Ministerul Dezvoltarii a identificat in orase, peste 10.000 de blocuri construite inainte de 1980 care au nevoie de reparatii capitale de la acoperis pana la fundatie. La sate, peste 50 % din case au probleme cu igrasia si doar 37% au grup sanitar si dus in interior.
Medicii spun ca traiul in aceste conditii reprezinta un pericol pentru sanatate.
Dr. Brandusa Petrutescu -medic specialist Alergologie: "OMS a spus ca 30% din case la nivel mondial au probleme. Spatii mici, luminate prost, cu umiditate pot produce boli pulmonare, afectiuni ale pielii sau ale ochilor."
Psihologii atrag si ei atentia ca dezvoltarea copiilor poate avea de suferit intr-o casa mica si prost luminata
Jeni Chiriac, psiholog: “Pentru ca nu au intimitate si pot sa descopere lucruri pe care la varsta lor nu ar trebui sa le stie, pot avea frustrari ca familia nu le-a oferit conditii mai bune sau sa se razbune pe societate."
In comparatie cu suprafata medie locuibila de 34 de m patrati de persoana in Europa, Romania are o medie de doar 20 de m patrati de persoana. In zonele aglomerate precum Bucurestiul de exemplu, media scade. O confirma si specialistii in imobiliare care sustin ca oamenii aleg locuintele in functie de buget si nu de suprafata.
Andrei Gheorghisor, consultant imobiliar: "Pe piata sunt foarte multe garsoniere,multe locuinte sunt vechi de 40 de ani, construite pe vremea comunismului, dupa un anumit sablon. Toate se vand insa bine pentru ca sunt situate in zone centrale."
Strategia Nationala pentru Locuire a guvernului vrea sa schimbe acest lucru. Oficialii vor ca macar de acum incolo, confortul romanilor sa creasca. Propun amenzi pentru constructorii care ridica locuinte prea mici si le cer primariilor sa ii ajute pe cei cu venituri sub medie sa isi cumpere locuinte decente.