Românii cheltuiesc lunar sume fabuloase pentru bunăstarea prietenilor necuvântători. „Caut un ham cu ștrasuri. E deosebită”
Cu peste opt milioane de pisici și câini în grijă, după cum arată datele Eurostat, românii sunt dispuși să dea bani serioși, lună de lună, pentru bunăstarea prietenilor necuvântători.
Afacerile care se învârt în jurul acestora au explodat pur și simplu. În special orășenii sunt tot mai atenți la ce tip de hrană le cumpără, ce ținute le asigură în sezonul rece și nu în ultimul rând când îi duc la stilist. Știu că paza bună îi ține cât mai departe de veterinari, ale căror tarife nu sunt modice.
Maia, un bichon de 11 ani, a ieșit la cumpărături. Stătea mulțumită în brațele stăpânei.
Stăpâna Maiei: „Caut un ham cu ștrasuri”.
Reporter: De ce cu ștrasuri?
Stăpâna Maiei: „Pentru că e o cățelușă deosebită și de asta. Să fie totul deosebit pentru ea. O iubesc maxim, nu există iubire așa mare pentru nimic”.
Exact așa, din iubire pentru animalele lor, românii umblă des la portofel. Lista de nevoi este lungă, iar la final de lună cântărește greu. Așadar, cei care se încumetă să ia în grijă un suflet, au o mare responsabilitate dacă vor să îl vadă sănătos și fericit. Hrana este esențială, dar și costisitoare.
Diana Gheorghe, reprezentantul unei companii de hrană pentru animale: „Proprietarii animalelor de companie citesc eticheta și sunt foarte interesați să vadă cu exactitate ce conține produsul, cantitatea pe care o oferă, întreabă dacă produsul este potrivit animalului de companie”.
Mulți se tem de complicațiile care pot apărea dacă alimentația nu este adecvată. Serviciile veterinarilor sunt costisitoare și nu oricine și le permite. Pentru o consultație și un set de analize, stăpânii dau câteva sute de lei. Este importantă și igiena animalelor.
Leonard Sârbu, instructor la un salon de înfrumusețare animale: „Sunt oameni care poate că n-au potențial financiar foarte mare, dar totuși de câinii lor se îngrijesc. Adică dau niște bani, destul de mulți, un toaletaj canin e mai scump decât unul uman, să zicem așa. De la 100 de lei în sus. La un cățel de genul ăsta, un toaletaj poate să ajungă și 100 de euro”.
Dincolo de nevoile lor de bază, cățeii, pisicile sau chiar iepurii beneficiază în prezent de hoteluri cu piscină, servicii spa, haine, jucării și, de ce nu, ședințe foto specializate.
Cristina Nussem, fotograf pentru animale de companie: „Costul unei ședințe foto începe de undeva de la 250 de lei, dar mai departe depinde de ce vrea stăpânul să obțină. Câte fotografii, în ce format le vrea, dacă le vrea digital, se pot printa la dimensiuni mari”.
În țară s-au înmulțit și canisele pentru cei care vor prieteni cu pedigree.
Olivia Pamfil, antreprenorul unei canise: „Acum, Asociația Canină Română a venit cu niște reguli noi despre testele de displazie, probleme cu ochii, fără de care nu mai poți să înmulțești câinii, ceea ce este foarte bine. Pentru dreptul de montă nu mai trebuie să te duci să îți iei niște calificative în expoziții ci, începând de anul acesta, va trebui să testezi de displazie, de exemplu, majoritatea raselor. Cățeii trebuie vaccinați, nu poți să înmulțești căței mai mici de un an jumătate”.
România este țara europeană cu cele mai multe animale de companie. Potrivit Eurostat, în jumătate dintre gospodării există măcar un câine sau o pisică.