Romanii, cei mai intoleranti cetateni ai UE. Cum traiesc homosexualii si lesbienele in tara in care nici familia nu-i accepta
Desi se declara iubitori ai aproapelui, romanii par sa fie cei mai intoleranti cetateni din Uniunea Europeana la adresa homosexualilor si lesbienelor. Cel putin asa arata un raport european dezbatut miercuri de ONG-uri.
Unii dintre cei care au o orientare sexuala diferita de cea a majoritatii povestesc ca nu se simt in siguranta in spatiul public si le e frica sa-si arate afectiunea fata de partenerii lor. Si asta pentru ca nu de putine ori ar fi fost agresati verbal sau chiar si fizic.
Daniela Prisacariu: "Mi-as dori sa ma pot manifesta, sa arat asa cum imi doresc si in acelasi timp sa pot sa-mi manifest afectiunea pe strada, daca vreau, fata de partenera mea, fara sa-mi fie frica de violenta si de repercursiuni negative."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu riscul de a fi condamnata de opinia publica, Daniela are curajul sa le transmita celor din jur ca ea este altfel. Sufletul ei pereche este o fata de care s-a indragostit in urma cu 3 ani.
Daniela Prisacariu: "Simti ca devin lucrurile ciudate in momentul in care spui ca esti altfel. Apoi mai sunt agresiuni stradale, de la comentarii - 'lesbiencelor' - si priviri ciudate, pana la comentarii despre cum arat. Te face sa te simti nesigura."
Minoritatile sexuale se considera cele mai nedreptatite din Romania, dupa cei care au SIDA, potrivit Consiliului pentru Combaterea Discriminarii. De altfel, intr-un raport al Comisiei Europene, intoleranta generala fata de homosexuali si lesbiene apare ca fiind de doua ori mai mare decat media europeana.
Carolina Marin, coordonator programe Asociatia ACCEPT: "Sunt, de exemplu, concediati, pentru ca orientarea lor sexuala sau identitatea de gen devin publice si-i deranjeaza pe sefi, sunt discriminate in ceea ce priveste accesul la servicii."
Statisticile arata ca mai bine de jumatate dintre romani nu ar accepta sa aiba in familie un homosexual sau o lesbiana. In aceste conditii, nu este de mirare ca multi oameni nu-si dezvaluie adevarata orientare sexuala. Ce pretentii sa mai aiba de la cei din jur daca propria familie nu-i intelege?
Asa se face ca putini au curajul sa se adreseze autoritatilor.
Csaba Asztalos, presedinte CNCD: "Avem in jur de 10-12 petitii pe an. La 40-50% din cazuri constatam fapte de discriminare."
In realitate, cei care au de suferit din cauza orientarii sexuale sunt de 10 ori mai multi, sustin reprezentantii lor. Asta desi persoanele care ii discrimineaza risca o amenda de pana la 30.000 de lei.