Românii care vor să se întoarcă în țară, speriați de schimbările anunțate de Guvern
Nicăieri nu-i mai bine că acasă! Peste jumătate dintre românii plecaţi în străinătate îşi doresc să se întoarcă în ţară, pentru că le este dor de familie, după cum arată un studiu recent.
Unii ar vrea să îşi deschidă afaceri, să investească în ţara în care au crescut şi în care se simt acasă, spun ei. Însă mulţi se tem de corupţie şi nu văd cu ochi buni clasa politică şi nici schimbările anunţate în ultimul an de Guvern.
Nicolae Caminschi locuieşte din 2009 în Londra, unde a şi studiat. Are o firma de consultanţă financiară acolo şi un trai lipsit de griji, dar se gândeşte tot mai des să se întoarcă acasă, mai ales în contextul Brexit-ului.
Nicolae Caminschi: ”Mereu sunt cu gândul la România. Sunt foarte ferm convins că a investi în România este un punct foarte bun, pentru că până la urmă toţi ne gândim să ne întoarcem acasă.”
Potrivit RePatriot, un proiect care îşi propune să le arate românilor emigranţi oportunităţile de aici, 57% dintre românii stabiliţi în alte ţări declară că şi-ar dori să revină acasă. Cei mai mulţi sunt din Marea Britanie şi Italia.
Valentin: ”Pentru mine, România este de fapt acasă. De aceea vin foarte des în România, că să îmi reîncarc bateriile.”
Iar cei care au strâns bani vor să înceapă afaceri acasă. Dea Wilson a plecat în Statele Unite cu o bursă, când era studentă, şi a ajuns să aibă mai multe start-up-uri în Sillicon Valley. Acum, urmează să investească şi în câteva proiecte IT din România.
Dea Wilson: ”Sângele apă nu se face. Este timpul să întorc ochii către ţară unde m-am născut şi să vedem cum putem să îi ajutăm şi pe cei de aici să se ridice. Potenţialul este foarte mare.”
Emil Munteanu: ”A două varianta ar fi prin aducerea inginerilor software înapoi în România, pentru că deja în România condiţiile salariale şi condiţiile de muncă se apropie de nivelul celor din Europa, ţinând cont şi de costurile vieţii din ţările respective.”
Rămâne de văzut însă dacă şi cei plecaţi vor acceptă provocarea. Corupţia şi clasa politică din România îi descurajează, arată studiul RePatriot.
Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot: ”Îşi doresc predictibilitate. Asta înseamnă că toate aceste modificări fiscale, legislative neprevăzute şi neanunţate înainte, creează o temere suplimentară şi o neîncredere în clasa politică. Această este barieră principala.”
Potrivit estimărilor, peste patru milioane de români sunt plecaţi în străinătate.