Birocrația care îi împiedică pe medicii români să-și echivaleze experiența din străinătate
Birocraţia din sănătate, dar şi stupizenia celor din sistem, îi împiedică pe medicii care au acumulat experienţa în străinătate şi s-au specializat acolo să revină în ţară.
Cei în cauză reclamă procedura stufoasă şi de lungă durată atunci când ar trebui să le fie recunoscute diplomele. În plus, susţin ei, se lovesc de nepotism şi de condiţiile de lucru. Cei din Ministerul Sănătăţii au promis că vor rezolva cândva problema.
De ani întregi medicul Marius Uscatu încearcă să convingă statul român să îi recunoască diploma unei supraspecilizări în ortopedie, pe care a obţinut-o în Franţa. Asta l-ar ajuta să facă intervenţii chirurgicale mai complicate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Traseul pe care trebuie să îl urmeze un medic care a obţinut o diplomă în străinătate şi vrea să o echivaleze în România este lung şi complicat. Cu un dosar care cuprinde cerere, scrisori de recomandare şi acreditare, certificări ale fiecărui stagiu de pregătire merge întâi la un traducător autorizat. Apoi toate actele sunt depuse la Ministerul Sănătăţii. O copie ajunge şi la Colegiul Medicilor, iar uneori şi la Ministerul Educaţiei. Pentru fiecare răspuns cel în cauză aşteaptă săptămâni.
Neurochirurgul Horaţiu Ioani, care s-a întors la spitalul Colentina după 7 ani petrecuţi în Anglia, povesteşte că a preferat să dea un examen decât să aştepte pe la uşile autorităţilor.
Pe lângă birocraţie, doctorii spun că se lovesc şi de nepotism.
Horațiu Ioan: ''Ți se spune că nu ai ce să cauţi aici, ca locul e dat sau nu poţi să intri într-o sală de operaţie pentru că doar şeful are acces.''
Ca de obicei, autorităţile promit să ia măsuri.
Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: ”Se va respecta planul de guvernare şi vor creşte salariile, vom simplifica procedura de recunoastre a diplomelor.''
În ultimii 6 ani peste 16 mii de doctori români au cerut de la CM certificatul care le dă dreptul să profeseze în străinătate. Au plecat specialiști din medicină generală, chirurgie generală şi terapie intensivă. Cei mai mulţi au ajuns în Franţa, Germania şi Marea Britanie.
Un studiu recent arata că 25% dintre doctorii plecaţi ar opta pentru un spital din România dacă, pe lângă salarii decente, ar avea condiţii bune de lucru şi colegi care să nu îi discrediteze.