Romanii care stau la granita vorbesc in tara la tarife de roaming
Avalansa de sesizari la Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii. Cei care locuiesc in zonele de granita se plang de facturi uriase la telefoanele mobile.
Fara sa isi dea seama, oamenii vorbesc pe o retea de telefonie mobila straina, adica la tarife mult mai mari, de roaming.
De exemplu, cei care locuiesc in satul Hinova, in apropierea granitei cu Serbia, spun ca au ajuns sa evite telefoanele, pentru ca fara sa isi dea seama se conecteaza la reteaua sarbilor. Automat, platesc tarif de strainatate.
Se ajunge la asta atunci cand semnalul operatorului strain este mai puternic. In plus, mesajele de activare a serviciul de roaming, care ar trebui sa ajunga instant in cazul tarilor membre UE, intarzie. Ce putem face?
"Este bine daca sunt in zone de granita sa-si seteze telefonul astfel incat sa nu treaca automat pe roaming, sa-l seteze pe manual," este de parere Catalin Marinescu, presedinte ANCOM.
Speriati de factura mare, unii s-au plans autoritatilor.
Reclamatii au venit si din partea celor care s-au intors din concedii. De data aceasta serviciul de internet pe mobil este responsabil pentru buzunarele lor goale.
"Cei de la relatii cu publicul nu m-au informat ca in afara nu beneficiez de oferta din tara cu acces nelimitat. Am o factura de 55.445 de lei," se plange unul dintre clientii unei retele de telefonie mobila.
Asa ca ar fi bine ca inainte de a calatori sa ne interesam care este cea mai ieftina retea straina si cum o putem selecta. La nivelul Uniunii Europene tariful de roaming a scazut luna trecuta la 43 de eurocenti pe minut pentru apelurile efectuate si 19 pentru cele primite.