Românii au prins curaj să facă al doilea copil abia în ultimii trei ani. Ce i-a motivat
Românii au prins curaj să facă al doilea copil abia în ultimii trei ani, după scăderea dramatică a natalităţii. În fiecare an s-au născut aproape 60 de mii de bebeluşi în familii care mai aveau încă unul, arată statisticile.
Totuşi, dacă îi luăm în calcul şi pe cei care devin pentru prima dată părinţi, România se confruntă cu o natalitate în scădere.
Unii parlamentari propun legi cu beneficii pentru părinţii cu mai mulţi copii, dar şi reduceri de taxe pentru firmele care-şi fac propriile creşe.
Alice şi Cătălin au o fetiţă, Carina, care în curând va împlini doi ani, dar şi-ar mai dori un copil.
Instabilitatea financiară, schimbările legislative, migraţia, lipsa infrastructuriii de sănătate şi educaţie i-au făcut pe mulţi romani să se gândească de două ori înainte de a-şi mări familia.
Aşa că în 2018 România a avut cel mai mic număr de copii născuţi în ultima jumătate de secol: doar 173.000.
Situaţia era mai bună cu un an înainte
În 2017, s-au născut în România 192 de mii de copii. Peste jumătate dintre ei au fost primul bebeluş al familiei, iar 60 de mii aveau un frate sau o soră acasă. Doar 500 s-au născut în familii cu cel puţin 8 copii.
De altfel, în urmă cu 10 ani, situaţia arătă cu totul altfel. În 2009, s-au născut 68 de mii de copii în cupluri care mai aveau încă unul, apoi, în perioada crizei, a urmat o prăbuşire cu 10 mii a naşterilor în această categorie. După acest mare declin, au venit anii de revenire, culminând cu 2016, iar acum se conturează o nouă perioadă în care părinţii par nehotărâţi dacă să mai aducă pe lume încă un copil.
În privinţa primului născut, tendinţele sunt asemănătoare.
Pentru a-i încuraja pe părinţi, un deputat propune mai multe măsuri legislative, o măsură ar fi că mamele care îngrijesc mai mulţi copii să fie plătite ca bone.
Ovidiu Raețchi, iniţiator lege: "O mamă care stă în concediul de 2 ani, are un copil şi poate să preia în îngrijire, în calitate de bonă, copilul altei mame care vrea să meargă la muncă mai devreme, statul urmează să intervină pentru a acoperi cheltuielile pentru mama care are grijă de copil ca bona''.
O altă măsură prevede ca părinţii care au copii de până la trei ani să primească lunar 150 de euro pentru fiecare, pentru decontarea cheltuielilor cu creşă ori bonă. Iar firmele cu peste 30 de angajaţi să beneficieze de facilităţi fiscale dacă au creşe şi grădiniţe pentru copiii angajaţilor.
Deocamdată, fără creşe şi gradinite suficiente, fiecare părinte se descurca aşa cum poate.
O altă propunere este înfiinţarea unei Bănci de Lapte Matern.
Toate aceste măsuri legislative au intrat în dezbatere publică înainte să ajungă pe masă parlamentarilor luna viitoare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, nastere, natalitate, lege, bebelus, mame, proiecte, sarcina, propuneri, familei,
Dată publicare:
07-05-2019 18:07