Românii au devenit mai empatici cu comunitatea LGBTIQ. Tot mai mulți sunt de acord cu căsătoria între persoanele gay
Percepția românilor despre cuplurile LGBTIQ s-a îmbunătățit în ultimii ani. 70% cred că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv cele formate din persoane de același sex.
Și puțin peste jumătate dintre participanții la un studiu recent spun că sunt de acord cu căsătoria între persoanele gay.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat România anul trecut să recunoască familiile de același sex, însă până acum nu a fost luată nicio măsură.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Românii au devenit mai empatici cu comunitatea LGBTIQ (lesbiene, gay, bisexuale, transgen, intersexuale și queer) , față de anul 2021, arată un studiu legat de percepția noastră față de drepturile acestei comunități.
69% dintre cei intervievați consideră că este nedrept că partenerii unui cuplu LGBTIQ să nu aibă drepturile civile ale celorlalte cupluri, cum ar fi să nu își poată moșteni partenerul ori să nu poată lua decizii medicale în caz de boală sau accident.
Victor Ciobotaru - reprezentantul unei familii LGBTIQ: „Eu aș fi ultima persoană care ar fi anunțată despre accidentul care i s-ar întâmpla partenerului meu. Eu nu sunt considerat membru de familie și autoritățile nu ar considera că eu aș fi persoana care trebuie să afle ce i s-a întâmplat partenerului meu, cu toate că ar trebui să fiu cea mai în măsură persoană”.
La întrebarea dacă copilul dumneavostra ar fi gay ați dori să se poată căsători cu persoana pe care o iubește, 55% dintre români au răspuns afirmativ, mai mulți față de anii anterori.
Raluca Popescu - expertă în sociologia familiei: „Nu cred că trebuie să definim familia. Pentru fiecare, familia e altceva. Aceste cupluri au existat întotdeauna .. au fost nici nu știm câți.”
Paul Acatrini - sociolog: „Creșterea relevantă mi se pare cea în care de la 40% la 56% dintre români consideră că cuplurile din comunitatea LGBTIQ au nevoie de protecție legală fie prin căsătorie civilă, fie prin orice alt formă de protecție. Am observat că am trecut de la idee de toleranță, de îngăduință, de acceptare la ideea de a înțelege și a-și asuma această realitate și a-și dori să trăiască cu această realitate”.
Anul trecut România a fost obligată de către CEDO să recunoască și să protejeze familiile de același sex, asta după ce 21 de cupluri LGBTIQ au dat în judecată statul român pentru că nu le sunt resepctate drepturile.
Cristian Pîrvulescu - politolog: „Avem obligația de a respecta Cartea Europeană a drepturilor omului care prevede că drepturile individuale sunt respectate, deci fiecare persoană are dreptul să îi fie recunoscută viața.”
Reprezentanții Guvernului au declarat că „România nu este pregătită” pentru o astfel de schimbare. În prezent, 29% dintre români cunosc cel puțin o persoană care să aibă o altă orientare sexuală.