Romania stinge lumina in institutii din 42 de orase de "Ora Pamantului". Cum va arata Capitala la ora 20:30

ora pamantului

42 de orase din Romania vor participa, sambata, 19 martie, la evenimentul global 'Ora Pamantului', cand in intervalul orar 20,30 - 21,30 vor fi organizate evenimente dedicate.

Acestea vor culmina cu stingerea simbolica a luminilor de catre institutii publice, companii, centre culturale, organizatii si chiar cetateni obisnuiti.

Romania se alatura, astfel, altor peste 7.000 de orase din mai mult de 160 de tari, pentru a arata ca doreste mai multa determinare si actiuni concrete din partea decidentilor in adresarea problemelor din ce in ce mai acute de mediu, noteaza organizatia de mediu.

Sloganul din acest an al actiunii este 'Daruieste naturii din energia ta'. La nivelul Bucurestiului, 'Ora Pamantului' va fi marcata printr-o plimbare pe biciclete, care va incepe in momentul stingerii luminilor, la ora 20,30. Initiativa din Capitala se va derula cu sprijinul WWF-Romania, Adevaratii Veloprieteni si SkirtBike. Punctul de intalnire al celor care vor sa participe la aceasta actiune va fi la 'Rondul fara nume', punct situat vizavi de Palatul Parlamentului, pe Bulevardul Natiunilor Unite, la ora 19,30.

De altfel, initiatorii evenimentului au in plan sa numeasca in mod oficial acel loc 'Rondul biciclistilor'. Traseul urmat va fi: Parcul Izvor - Piata Unirii - Piata Romana - Piata Victoriei - Charles de Gaulle - Bulevardul Kiseleff - Calea Victoriei si retur. Conform WWF-Romania, municipalitatile care au confirmat participarea, in mod oficial, pana la data de 8 martie, sunt: Aiud, Adjud, Alexandria, Arad, Avrig, Bacau, Baia Mare, Baile Tusnad, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calafat, Calan, Calarasi, Cluj-Napoca, Focsani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iasi, Medias, Miercurea Ciuc, Mizil, Moinesti, Oradea, Panciu, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Resita, Roman, Rosiorii de Vede, Satu Mare, Sighisoara, Slobozia, Targoviste, Timisoara, Tulcea, Turda si Vaslui.

Citește și
Ora Pamantului
42 de orase din Romania participa la Ora Pamantului 2016, sambata, 19 martie. "Daruieste naturii din energia ta"
Cele 14 cuvinte scrise de Cristian Tudor Popescu, imediat după ce Călin Georgescu a ajuns pe primul loc în rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale

Orasele vor organiza diverse evenimente si actiuni care sa aduca in atentia comunitatii locale problemele de mediu. Astfel, la Adjud, Primaria mobilizeaza o Caravana a sustinatorilor 'Earth Hour', iar sambata se va stinge iluminatul cladirilor simbolice din oras, pentru acest eveniment urmand ca locuitorii se vor intalni in Parcul municipal, pentru un concert unplugged.

De asemenea, la Bistrita se pregateste o proiectie de film speciala, pe baza unei surse de electricitate alimentate de biciclete, un tur ciclist si un spectacol luminos de acrobatii pe bicicleta. In Timisoara, clubul Timisoara Cycle Chic organizeaza un traseu pe biciclete pe mai multe strazi din oras, in timp ce la Oradea clubul Rotaract pregateste un program artistic in Piata Unirii, prin care tinerii vor promova economisirea resurselor. Evenimente dedicate 'Orei Pamantului' sunt programate si la Iasi, unde Probikeaddiction - ClubuI de Ciclism si Ecologie Iasi Bike si Iasi Club de Biciclete organizeaza un traseu pentru biciclete ce porneste din fata Palatului Culturii la orele 18,00 si dureaza doua ore.

La nivel national, o serie de ministere, institutii, inclusiv Guvernul Romaniei, si-au anuntat participarea la campania globala 'Ora Pamantului'. Astfel, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, va participa, sambata, incepand cu ora 20,30, la marsul pe biciclete organizat de WWF, Adevaratii Veloprieteni si Skirtbike.

Totodata, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), impreuna cu Garda Nationala de Mediu (GNM), Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si toate institutiile de mediu din tara se vor implica in celebrarea 'Orei Pamantului', prin stingerea luminilor in intervalul orar 20,30 - 21,30.

In acelasi timp, Ministerul Transporturilor a anuntat ca se alatura, si in acest an, institutiilor din administratia publica centrala care vor celebra 'Ora Pamantului', prin stingerea atat a luminilor exterioare, cat si a celor interioare ale Palatului CFR.

In plus, vor fi deconectate echipamentele electronice care nu impiedica desfasurarea activitatii si asigurarea securitatii. Tot sambata, 19 martie, de la ora 20,30, timp de o ora, Ministerul Energiei si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor stinge luminile, in semn de protejare a mediului inconjurator, potrivit unor anunturi postate de catre cele doua institutii pe paginile proprii de Facebook.

UniCredit Bank sarbatoreste si in acest an 'Ora Pamantului', stingand, sambata, luminile in sediul central, din Bulevardul Expozitiei 1F, Bucuresti, timp de ora, incepand de la 20,30.

Banca participa, astfel, pentru al noualea an consecutiv, la initiativa globala a WWF menita sa conduca la cresterea nivelului de constientizare cu privire la schimbarile climatice, care reprezinta o amenintare semnificativa pentru planeta. Si Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara a Grupului Intesa Sanpaolo, se implica activ in 2016 in cadrul 'Earth Hour' (Ora Pamantului) - cea mai mare manifestare pentru protectia mediului din istorie, initiata de catre WWF (World Wide Fund for Nature) in 2007.

In semn de solidaritate cu mesajul si actiunile 'Earth Hour' la nivel global, atat sediul central al bancii din Bucuresti, cat si unitatile teritoriale din intreaga tara isi vor stinge reclamele luminoase pe durata intregului weekend, de vineri 18 pana duminica 20 martie 2016. Mega Image va participa, sambata, la evenimentul global 'Ora Pamantului', cand in intervalul 20,30 - 21,30, toate magazinele dedicate vor stinge simbolic reclamele luminoase.

Prin aceasta initiativa, compania isi reafirma angajamentul si implicarea pentru protectia mediului, angajament sustinut deja de o serie de investitii si actiuni. Astfel, in 2014, Mega Image a anuntat atingerea procentului maxim, de 100%, in ceea ce priveste utilizarea energiei care provine din surse regenerabile in magazinele sale din Bucuresti si judetul Ilfov. Earth Hour ('Ora Pamantului') a debutat in Australia, la Sydney, pe 31 martie 2007, cand doua milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. In 2008, un numar de 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour, iar doi ani mai tarziu 4.500 de orase din 128 de tari au participat la acest eveniment, pe 27 martie. In prezent, comunitatea de sustinatori Earth Hour a atins doua miliarde de oameni, din peste 7.000 de orase, aflate in mai mult de 152 de tari.

In Romania, 'Ora Pamantului' se sarbatoreste din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globala de peste doua miliarde de oameni.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Citește și...
Intreaga lume sarbatoreste Ora Pamantului prin stingerea simbolica a luminii. Cum va arata Bucurestiul la ora 20:30
Intreaga lume sarbatoreste Ora Pamantului prin stingerea simbolica a luminii. Cum va arata Bucurestiul la ora 20:30

 Sambata este acea zi din an in care a venit randul nostru sa daruim energie planetei noastre. In aceasta seara, intreaga lume sarbatoreste Ora Pamantului prin stingerea simbolica a luminii.

42 de orase din Romania participa la Ora Pamantului 2016, sambata, 19 martie.
42 de orase din Romania participa la Ora Pamantului 2016, sambata, 19 martie. "Daruieste naturii din energia ta"

42 de orase din Romania vor participa, sambata, 19 martie, la evenimentul global “Ora Pamantului”, cand in intervalul ora 20,30 - 21,30 vor fi organizate evenimente dedicate, ce vor culmina cu stingerea simbolica a luminilor de catre institutii publice.

Recomandări
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate provizorii România: Georgescu pe primul loc, luptă strânsă între Ciolacu și Lasconi
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate provizorii România: Georgescu pe primul loc, luptă strânsă între Ciolacu și Lasconi

Candidatul independent Călin Georgescu conduce în continuare cu 22,86% din voturile exprimate, după centralizarea a peste 99% din procesele verbale, fiind urmat de Marcel Ciolacu (19,22%) şi Elena Lasconi (19,14%).  

Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza

Ultranaţionalistul Călin Georgescu, „venit de nicăieri”, îi devansează în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu şi pe liberala Elena Lasconi, scrie POLITICO.

 

Nicolae Ciucă, după rezultatele provizorii: Este un eşec pe care trebuie să îl asumăm toată echipa de conducere a PNL
Nicolae Ciucă, după rezultatele provizorii: Este un eşec pe care trebuie să îl asumăm toată echipa de conducere a PNL

Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a declarat că rezultatul obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale este un "eşec" care trebuie asumat de el şi de întreaga echipă de conducere a partidului.