România se află și în acest domeniu pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Doar doi angajați dintr-o mie îl practică
În România sunt cei mai puțini angajați în domeniul sportului din Uniunea Europeană, arată un raport Eurostat. Doar doi angajați dintr-o mie activează în acest sector, pentru că puțini români fac sport.
În aceste condiții, țara duce lipsă de profesioniști care să se ocupe de sportul de masă și de bazele de selecție. Iar rezultatul se vede și în numărul tot mai mic de performanțe ale sportului românesc.
La o sală de fitness din Brașov sunt 10 antrenori. Deocamdată nu au cerere mare, pentru că mulți clienți preferă să facă exerciții singuri în sală. Robert vine de 6 luni și abia după mai multe săptămâni a ales să apeleze la un antrenor. Plătește 800 de lei pe lună.
Client: ”Un antrenor, mai ales dacă a practicat un sport, îți poate facilita foarte multe informații despre cum să execuți anumite exerciții, prevenind accidentările".
Ofertele de pe internet arată că un abonament la o clasă de fitness costă până la 500 de lei pe lună, iar un curs de înot ajunge la 700 de lei. Prețul diferă în funcție de facilități, renumele antrenorului și mărimea grupului de clienți. Mulți români nu-și permit aceste cheltuieli pentru o perioadă mai lungă.
Vlad Zen, antrenor de fitness: ”Nu e o sumă mică de bani, oamenii vor să vadă rezultatul cât mai instant, mai ales dacă plătesc și un antrenor”.
Așa se face că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea celor ce activează în sport, în totalul angajaților. La noi, doar doi angajați dintr-o mie activează în domeniul sportului. Procentul este de aproape 4 ori mai mare la nivelul Uniunii Europene și de 7 ori pe atât în Suedia, țară aflată în fruntea clasamentului.
Dorinel Munteanu: ”Arată realitatea sportului românesc”
Managerii sălilor de sport se plâng că nu găsesc instructori calificați, capabili să fidelizeze clienții.
Mircea Căluțiu, manager sportiv: ”Am foarte mare nevoie de instructori de indoor Cycling, instructori experimentați pe TRX sau de arte marțiale. Sunt și mai rare cursurile care specializează pe aceste ramuri".
Și cluburile sportive și-ar dori să selecteze copiii cu potențial dintr-un număr cât mai mare de practicanți.
Dani Troancă, președintele Clubului Sportiv Comunitar Sibiu: ”Noi, ca să putem crește aria asta de selecție care este foarte slabă, atunci ar trebui să implementăm în sistemul de învățământ 4 sau chiar 5 ore pe săptămână, la același nivel cu orice materie importantă".
Dorinel Munteanu, antrenor Oțelul Galați: ”Arată realitatea sportului românesc în general. Fără angajați, fără oameni care se dedică acestui sport, nu poate funcționa. Noi avem nevoie de personal, dar nu avem buget ca să ne permitem foarte mulți angajați".
Câtă vreme sportul nu este o prioritate, cei care activează la noi în acest domeniu lucrează mai degrabă seara, pentru câteva ore, ca sursă de venituri suplimentare.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, angajati, sport, antrenor, ultimul loc,
Dată publicare:
05-08-2023 19:19