Romania risca sanctiuni UE si noi procese daca nu modifica taxa auto si nu restituie banii


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 23:49
Data publicarii: Duminica 29 Mai 2011 13:42
Categorie: Stiri Sociale
protest taxa auto

Avertismentul a fost transmis Executivului de catre expertii juridici din Ministerul Justitiei, care au analizat problema taxei auto la solicitarea premierului Emil Boc, releva un document intern al Guvernului obtinut de Mediafax.

Juristii explica faptul ca litigiile privind concordanta dintre OUG 50/2008 privind taxa auto si dreptul comunitar au survenit pe fondul unei accentuate instabilitati legislative, in conditiile in care aceasta ordonanta a fost modificata succesiv de sapte ori in doar doi ani.

Ei mai atentioneaza ca judecatorii Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) au calificat taxa auto, in versiunea sa initiala, ca reprezentand o discriminare indirecta intre vehiculele de ocazie importate si cele deja inmatriculate in tara inainte de intrarea in vigoare a taxei, respectiv la 1 iulie 2008.

Companiile au nevoie de 400 de soferi si 50 de programatori. HARTA joburilor din Romania

In acelasi timp insa, juristii arata ca discriminarea a fost mentinuta si in variantele ulterioare ale OUG 50/2008, astfel ca declararea si a acestor acte normative drept neconforme este doar "o chestiune de timp".

"Daca aplicand taxa asupra unui autoturism similar celui din cauza Tatu se constata, din calcule, ca se mentine un nivel de taxare ridicat pentru astfel de autovehicule de import in timp ce autovehicule similare de pe piata autohtona nu sunt taxate sau sunt taxate mai redus, apreciem ca efectul discriminatoriu a fost conservat si perpetuat in cadrul variantelor ulterioare ale OU 50/2008, iar constatarea neconformitatii si a acestora este doar o chestiune de timp.

De altfel, pe rolul CJUE se afla o alta cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare introdusa de Tribunalul Gorj-cauza Nisipeanu, prin care instanta solicita Curtii sa se pronunte cu privire la compatibilitatea OU 50/2008, asa cum a fost modificata prin alte ordonante", se arata in document.

Citeste intreg documentul pe Mediafax.ro

Sursa: Mediafax

Obama nu a platit taxa de drum. Primaria Londrei cere banii pentru
Borbely vrea reducerea taxei de prima inmatriculare cu 20-30%. Guvernul va decide saptamana viitoare
Guvernul vrea sa-i puna pe toti soferii de masini SH sa plateasca taxa auto
VIDEO PROTVPLUS.RO