Romania ocupa locul doi UE dupa cresterea costurilor cu forta de munca
Romania ocupa locul doi in UE, dupa Bulgaria, in functie de cresterea din ultimul trimestru al anului trecut a costurilor cu forta de munca pentru o ora de lucru, de 5,4%, fata de perioada similara din 2009, avasul mediu la nivelul UE fiind de 2%.
Costurile totale cu forta de munca includ cheltuielile legate de salarii si pe cele nonsalariale, dar nu cuprind stimulentele sau cheltuieli precum cele referitoare la recrutare, pregatire, calificare sau echipament.
Costurile salariale pentru o ora de munca din Romania au crescut in al patrulea trimestru al anului trecut cu 5,4%, ritm in care au avansat si costurile nesalariale. In industrie, cheltuielile totale au urcat cu 6,9%, in timp ce costurile salariale si cele nonsalariale au avansat cu 6,9%, respectiv 6,7%.
In constructii si sectorul serviciilor, toti indicatorii au crescut cu 0,6%, respectiv 5,2%. In Bulgaria, costurile totale cu forta de munca au urcat cu 7,6%. Cheltuielile salariale au crescut cu 9,1%, iar cele nonsalariale au avansat cu 0,6%.
In UE, costurile salariale s-au majorat cu 2,1%, iar cele nesalariale au urcat cu 1,5%.