Romania, locul 2 in Europa la fenomenul SEXTING. Ce trebuie sa stie minorii care isi fac cont pe retelele sociale
Capcanele internetului sunt extrem de periculoase si, din pacate, potrivit unui studiu european, Romania are printre cei mai multi copii hartuiti in mediul on-line.
Unii sunt amenintati si jigniti sau primesc mesaje cu continut sexual de la adulti imorali. Acestia se ascund in spatele unor profiluri false, pe diverse retele de socializare. Si asta se intampla, totusi, in conditiile in care sapte parinti din zece discuta cu cei mici despre activitatea lor in spatiul virtual. La fel de adevarat este ca exista si multi parinti care sunt depasiti de situatie.
Aceasta tanara avea 14 ani cand si-a facut cont pe o retea de socializare. A gresit din start pentru ca si-a facut publice toate datele personale, inclusiv numarul de telefon. Asa a inceput sa fie hartuita de un adult: "Am inceput sa fiu sunata incontinuu noaptea, in timpul orelor primeam tot felul de mesaje. Ca vrea sa ne vedem. Spunea ca sunt frumoasa".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In cazul altei fete, agresorul, tot major, a mers si mai departe. A inceput sa o urmareasca la liceu: "M-am panicat destul de tare si am sunat-o pe o verisoara care statea aproape si i-am zis sa vina sa ma ia".
Un studiu realizat de ''Salvati copiii'' arata ca 45% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani au fost jigniti, amenintati sau agresati in spatiul virtual. Romania ocupa altfel locul 2 in Europa in ceea ce se numeste fenomenul de "sexting".
22% dintre copii au primit mesaje sau imagini cu continut sexual. 8% spun ca li s-a cerut sa vorbeasca despre actul sexual, iar 5% ca li s-a solicitat o fotografie sau o inregistrare video in care sa-si arate partile intime.
Potrivit unui alt studiu, Net Children Go Mobile, procentul copiilor expusi pacaliti sa isi faca poze nepotrivite este si mai mare: de 31%.
Pentru hartuitori este usor sa-si gaseasca victimele, in conditiile in care mai toti copiii spun ca sunt mai mari decat in realitate, ca sa fie lasati sa-si faca un cont pe retelele de socializare. Credulii isi dau adresa si scriu la ce scoala invata. Tot Net Children Go Mobile arata ca 57% au contul setat ca public, asadar toata lumea vede ce posteaza si unde sunt.
O alta problema apare atunci cand ajung sa fie agresati. Fetele se simt initial magulite, pentru ca apoi sa le fie rusine sau frica. Prea putine ii reclama pe agresori. Mai grav, potrivit specialistilor, 41% dintre minori intra in contact cu necunoscuti iar 27% merg si la intalnire.
"Exista adulti care doresc sa se apropie de copii, dandu-si o alta identitate, o alta varsta", a spus Gabriela Alexandrescu, presedintele asociatei "Salvati Copiii".
"Pot sa dezvolte o anumita teama de ce inseamna interactiune umana in general", a spus si Diana Stanculeanu, psiholog "Salvati Copiii".
Parintii nu ar trebui sa le interzica celor mici sa intre pe internet. Dimpotriva, ar trebui sa-i invete cum sa-l foloseasca in siguranta, dar mai ales sa discute cu ei deschis despre orice subiect. Studiul Net Children Go Mobile arata ca doar 7 din 10 minori vorbesc cu parintii despre activitatea lor pe internet.
Sfaturi utile exista acum pe site-ul www.sigur.info.