Romania, sub invazia mustelor din cauza caniculei si a ploilor. Ce boli grave ne pandesc

Dată publicare: 12-07-2011 18:08
Dată actualizare: 17-07-2012 07:08


Intr-o tara plina de gunoaie cum este Romania, nu aveau cum sa lipseasca mustele. Suntem invadati de-a dreptul in aceasta vara, de insecte care au devenit extrem de agresive, dupa alternanta intre zilele ploiase si cele caniculare.

Cei care se ocupa de dezinsectie confirma situatia, dar tot ei se vaita ca nu au substante, ca sa le starpeasca. Din aceasta cauza, noi riscam sa luam tot soiul de boli grave.

Problema porneste de la faptul ca mustele se hranesc din gunoaie. In tot acest timp ele se contamineaza cu bacterii, pe care apoi le pot transmite cu mare usurinta oamenilor. Fie pentru ca se aseaza pe mancarea noastra, fie pentru ca ne inteapa.

Cele mai multe roiuri zboara prin pietele in care fructele si legumele se strica usor din cauza caniculei, dar si pe terasele nu tocmai curate, unde mancarea sta neacoperita in soare. Spre deosebire de noi, mustele nu fac mofturi si trec, rand pe rand, de la gogosi la mici.

In Romania, cea mai raspandita este musca de casa, potrivit biologilor. Traieste intre 15 si 25 de zile si depune in medie 500 de oua. In 12 ore acestea se transforma in larve, iar dupa alte 7 zile apar adultii. Practic numarul urmasilor unei singure perechi poate depasi trei milioane intr-un singur sezon, care se intinde din aprilie si pana in august.

Si in parcurile pline de verdeata este dezastru, se plang parintii. Daca tantarii ataca numai noaptea, mustele lucreaza non stop. Si nu e deloc de gluma. O banala intepatura ne poate imbolnavi.

 

Tags: muste, insecte,


VIDEO PROTVPLUS.RO