Baza de date cu cazierele judiciare, reparată. "O avarie care a afectat serverele"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 01 Octombrie 2018 18:50
Categorie: Social

Românii nu au putut obţine luni cazierul judiciar pentru că sistemul informatic al poliţiei nu a funcţionat.

UPDATE 22:00 Poliţia a transmis, printr-un comunicat, că problemele au fost remediate:

Au fost remediate problemele care au condus astăzi la nefuncționarea Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Român ROCRIS.

În consecință, cetățenii pot obține, începând de mâine, certificatele de cazier judiciar.

De asemenea, tot de mâine, persoanele care au depus astăzi cerere pentru eliberarea cazierului judiciar și nu au mențiuni care să fie înscrise în acesta, se pot prezenta la ghișee, în vederea eliberării documentului.

Vă reamintim că Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român ROCRIS a suferit o avarie care a afectat serverele.

O fluctuaţie de tensiune ar fi pus pe butuci cea mai importantă bază de date a oamenilor legii, doar că furnizorul de energie infirmă că ar fi avut loc aşa ceva.

Cei care au avut nevoie luni de un cazier judiciar pentru a se înscrie la şcoala de şoferi sau pentru un loc de muncă, au plecat la drum degeaba.

"Mi-au spus că nu funcţionează sistemul. Nu ştiu când să mă întorc. Îmi trebuia adeverinţa pentru serviciu", a declarat un bărbat afectat de problemă.

"Trebuia să merg astăzi la un nou interviu pentru un job. Nu ştiu ce să fac. Mai aștept, poate se rezolvă", a precizat o femeie, de asemenea, afectată de fluctuația de tensiune.

ROCRIS este mult mai mult decât un sistem de eliberare rapidă a adeverinţelor pentru cazier judicar. Este şi o platformă prin care poliţiştii, judecătorii şi procuprii pot să caute în timp real informaţii despre toţi infractorii din România. Sistemul este conectat şi la platforma europeană ECRIS, în care se află informaţii despre toţi infractorii din Uniunea Europeană.

În această bază de date apar persoanele condamnate, cele urmărite penal, cele supuse consemnului la frontieră, sau urmărite general ori internaţional. Dacă sistemul este vulnerabil, aceste informaţii pot fi în pericol.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a susţinut într-un comunicat că sâmbăta a avut loc o fluctuaţie de tensiune care a blocat serverele sistemului. Însă reprezentanţii companiei care distribuie energie electrică îi contrazic pe oficiali.

Răspuns ENEL: „E-Distribuție Muntenia nu a identificat în rețeaua de distribuție de energie electrică incidente sau manevre care să conducă la apariția unor fluctuații de tensiune la punctul de consum din Şoseaua Ştefan cel Mare, nr. 13-15, București, Sector 2, în cursul zilei de sâmbătă, 29 iunie."

Mai mult, serverele care conţin astfel de informaţii sensibile trebuie protejate astfel încât fluctuaţii de tensiune să nu le afecteze.

Gabriel Cârlig, specialist securitate cibernetică: "Cel mai probabil, acel sistem nu a fost configurat corect, nu a intrat în funcţiune la momentul oprtun şi de acolo şi aceasta avarie."

Autorităţile nu ştiu încă de ce s-a blocat total baza de date a poliţiei.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR): "Pe lângă specialiştii care lucrează la remedierea situaţiei, există şi o altă echipă care lucrează la o analiză şi la final să vom informa care a fost cauza şi cine se facă vinovat"

Sistemul ROCRIS a costat peste 3,7 milioane de euro şi a fost implementat în anul 2013. Platforma a fost construită de UTI, companie care a refuzat să ofere detalii despre sistem. Specialiştii din poliţie susţin că au reuşit să repornească platforma pentru ca poliţiştii să caute date operative. Însă, în acelaşi timp, verificările on-line pentru obţinerea cazierului judiciar nu pot fi efectuate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Atac fără precedent pe Facebook. Ce trebuie să știe persoanele care au fost delogate
Atac fără precedent pe Facebook. Ce trebuie să știe persoanele care au fost delogate
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Să fii ajutorul Moșului e proftabil. Sumele cresc odată cu hainele, veselia și... burta
Producătorii de legume, gata să livreze salată și ridichi de sărbători. Ce prețuri au
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
alistmagazine
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”