"Revolutie" pe etichetele produselor lactate. Producatorii sunt obligati de lege sa spuna cat lapte praf au folosit
Apar noi obligatii pentru producatorii de lactate. Acestia trebuie sa scrie pe eticheta cat lapte natural au folosit si cat lapte praf. Legea este valabila si pentru branza, iaurt sau smantana si a fost votata de parlamentari.
Patronatul din industria laptelui este nemultumit pentru ca masurile ar urma sa se aplice doar producatorilor romani, nu si importatorilor, in conditiile in care pe piata exista si lapte din alte tari.
Potrivit initiatorilor legea isi propune sa avantajeze producatorul roman. In plus consumatorul vede exact pe eticheta ce cumpara.
Fermierii sustin ca isi doreau de multa vreme o diferentiere intre cei care vand produse suta la suta din lapte si cei care completeaza laptele cu inlocuitori fie ca vorbim de lapte praf sau zer. Asa ca se declara mai degraba multumiti de lege.
"Producem lapte conform cu normele europene. Vindem un lapte bun. Legea mi se pare stufoasa, in sensul ca daca ai un pachet de unt trebuie sa ii atasezi si o coala A4 ca sa pui toate conditiile. "
Cei are vor dori sa scrie pe etichete mentiunea produs natural vor fi nevoiti sa foloseasca suta la suta materie prima lapte de vaci, bivolite, oi si capre, fara adaos de lapte sau lapte praf. In plus, cei care vor sa mentioneze pe eticheta "produs romanesc", vor fi obligati sa foloseasca lapte provenit doar din fermele noastre.
Legea ar urma sa intre in vigoare la 90 de zile de la instiintarea Comisiei Europene.
"Are ca obiectiv de reglementare stabilirea unor masuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspat pt consum, respectiv indicarea pe eticheta a procentului de lapte praf pe care il contine sau mentiunea ca nu contine lapte praf", spune NINI SĂPUNARU, preşedintele Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor.
Patronatul din industria laptelui subliniaza si dezavantajele. “Se aplica numai producatorilor romani, nu va avea impact asupra produselor venite din afara. Producatorii si procesatorii de lapte din Romania se vor orienta catre alte solutii, proteina lactica, care este zerul praf.“
Pentru cei care nu vor respecta legea sunt prevazute amenzi intre 15 mii si 20 de mii de lei.