Sute de restaurante din Bucuresti ofera clientilor mai mult decat mancare. "Ingredientele" care le umfla nota de plata

24-04-2014 19:10


Avem peste 3.000 de restaurante doar in Bucuresti si cateva sute dintre ele incearca sa le ofere clientilor nu doar hrana, ci si divertisment.

Sunt atat localuri de categorie medie, cat si de inalta gastronomie, care au ales bucatari antrenati special sa faca si spectacol in fata clientilor, dar si specialisti in istoria tarii ale carei bucate le servesc la mese. De la jonglerii cu ingredientele, pana la show-uri cu flacari si decoruri teatrale, toate incarca nota de plata cu zeci de procente.

Un restaurant japonez isi aduce materia prima din toata lumea. Bogdan Bazaoache, managerul restaurantului: "Pestele din Norvegia, Franta, fructele de mare din Bangladesh, Bahamas, Vietnam, Norvegia, Thailanda".

In personajul principal vine din Filipine. Romeo a arata cum se face "vulcanul de ceapa".

George Butunoiu, evaluator de restaurante: "In Bucuresti sunt vreo 3.000 de restaurante, iar numarul e relativ constant. O investitie tipica este intre 50.000 si 100.000 de euro".

Mult peste medie s-a investit intr-un local cu specific vechi turcesc. Mai precis, otoman. Aici, clientii vad cum Mehmet toaca la satar carnea pentru kebap. Cum se coc lipiile, cum se frig tepusele pe care s-au modelat carnea de vita si oaie.

Pentru ca decorul inseamna 50% din scenariu, toate obiectele din acest restaurant au fost cumparate din anticariate din Istanbul, astfel incat sa recreeze atmosfera unui salon imperial din vremea lui Baiazid, Selim si Murat. De la cufarul care joaca rol de masa si pana la taburet, multe sunt copii ale mobilierului de la Palatul Topkapi.

Mai mult, mesenii sunt sedusi cu povesti de un roman care a fost ghid in Turcia si a invatat istorie culinara.

Ionut Niculae, managerul restaurantului: "Ne-am uitat mult in istorie ca sa putem reproduce retetele acelor vremuri".

Tendinta de a impacheta mancarea fina intr-un spectacol a aparut si in provincie. O inghetata coapta in cuptor, cu vanilie, coniac, ghimbir si scortisoara este ceea ce ii atrage magnetizant pe pofticiosi intr-un local cu specific mediteranean din Sibiu.

Nicolae Muntean, bucatar: "Avem si un spectacol pe care il oferim gratis. Oamenii vin cu drag si li se face pofta doar cand intra in restaurant''.

In toate cazurile, ceea ce primiti pe langa savoarea preparatelor din meniu se regaseste si in nota de plata. Invitatii platesc cu cel putin 30 la suta mai mult, fapt motivat de proprietarii restaurantelor prin costurile suplimentare cu personalul si durata mai lunga a meselor-spectacol.

VIDEO PROTVPLUS.RO