Ocupam ultimul loc in Europa la citit, dar romanii s-au calcat in picioare pentru o carte GRATIS. "Nu stiu ce am luat, orice"

Ultima actualizare: 26-04-2014 07:08

In speranta ca romanii se vor intoarce la lectura, ca sa nu mai fim pe ultimul loc la citit in Europa, unele edituri au facut, miercuri, cadou zeci de mii de carti.

Le-au donat trecatorilor in marile orase, dar si in satele uitate de lume. Uimitor a fost insa ca oamenii s-au calcat in picioare pentru 10.000 de volume facute cadou in Piata Universitatii.

Doar la targurile de carti si in librarii putem vedea atat de multe carti noi la un loc. Dar cei care au venit sa aleaga o carte nu au dat nimic pe ea. 10.000 de volume - romane, enciclopedii sau carti pentru cei mici - au fost asezate in centrul Capitalei ca sa ajunga in casele oamenilor care adora sa citeasca sau, care, poate cu aceasta ocazie vor descoperi fascinatia lecturii.

"Reporter: Ce ai luat?

- Nu stiu, nu stiu, orice", a spus un copil care isi indesa carti in sacosa.

Evenimentul a fost organizat de Editura Litera, iar cartile oferite s-au epuizat in cateva clipe.

De ziua cartii si librariile Humanitas i-au provocat pe oameni sa citeasca. Pentru un fragment citit in librarie, organizatorul doneaza cate o carte bibliotecilor de la sate.

"Vom sta cu librariile deschise pana noaptea si, in functie de cati maratonisti vor veni, atatea carti vom dona noi catre biblioteci", a spus Bogdan Baciu, PR-ul editurii.

Editura Curtea Veche vine si ea cu reduceri de pana la 65% si cu o campanie adresata parintilor. Cine le citeste celor mici macar 25 de minute pe zi si trimite o poza cu aceasta scena de familie, poate castiga un raft de carti. Mai toate editurile au, insa, campanii speciale in aceasta perioada.

Sarbatoarea cartii a fost marcata si in fata Muzeului Literaturii Romane.

Din pacate, lipsa timpului si tentatia internetului ii indeparteaza pe oameni de citit.

"Tara intreaga s-a lenevit si, mai rau, s-a mitocanizat. Lenesul si mitocanul nu citesc", a spus Razvan Theodorescu, membru al Academiei Romane.

Potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene, un roman citeste, in medie, o carte pe an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO