Reducerea bugetului de sanatate pentru nou-nascuti inseamna sa tai vieti de pe lista

20-06-2011 19:06


Pentru 2011 Ministerul Sanatatii a scazut cu 7 milioane de euro suma destinata maternitatilor, iar lipsurile se vad deja la echipamentele vitale.

20.000 de copii, cati se nasc anual inainte de vreme, sunt asadar in pericol.

Cu un SMS la 858 veti ajuta cu 2 euro maternitatea Polizu, ca sa nu piarda ceea ce nimeni nu poate rascumpara.

De la 50 de milioane de euro in 2010 s-a ajuns la 43 de milioane pentru 2011. Fiecare euro scos din buget inseamna ca un copil de o zi va ramane fara o branula sau fara o gura de oxigen. O experienta pe care Ana Maria a trait-o cu prima ei fetita nascuta la 700 de grame. Doua luni s-a incercat totul. Pana cand n-au mai fost bani pentru un cateter potrivit pentru venele mici, perforate de tratamentul continuu. A facut o infectie.

"Mi s-a spus ca are o problema care nu se poate rezolva si nu mai rezista. Nu au reusit sa-i faca nimic. Nu au fost sanse sa traiasca", povesteste Ana Maria.

Banii par mai importanti decat o bataie de inima. S-a intamplat si in Marea Britanie, anul trecut. La un miliard de lire ajunsese bugetul anual pentru prematuri si s-a decis ca e prea mult.

Spitalele au primit circulara sa nu mai fie ingrijiti medical nou-nascutii sub 5 luni de sarcina, pentru ca oricum doar 1% supravietuiesc. Dupa o saptamana s-a nascut Peyton. Plangea, respira, a fost pus intr-un patut langa mama si lasat sa moara sub ochii ei, dupa doua ore de agonie. Scandalul care a urmat a schimbat legea.

La noi normele prevad salvarea oricarui nou-nascut viu, indiferent de varsta. Dar cu ce?

Dintre copiii care se nasc prematur inainte de luna a VII-a, 15% raman cu un oarecare retard mental, 8% orbi si 3% surzi.

Pentru cei care cred ca 30.000 de euro este prea ridicat pentru a salva un copil, ramane o singura intrebare: Cat valoreaza copilul tau?

VIDEO PROTVPLUS.RO