Proprietarii de stâni, disperați că nu găsesc ciobani: ”Acum vor și Facebook la oi”
Meseria de cioban nu mai e ce-a fost!... Tot mai puțini sunt dispuși să stea în ploaie, vânt și frig și să meargă pe jos kilometri întregi cu turmele de oi.
Proprietarii de stâne le oferă salarii și de două mii de lei, plus mâncare, băutură și chiar haine. Unii au montat televizoare la stănă și au făcut abonament la internet, că să nu stea ciobanii singuri în vârf de munte, însă tot nu au găsit doritori.
Un patron de stână din Prahova ne descrie oferta lui: "Caut cioban, pe perioade mai lungi, oferim mâncare, țigări, cafea și să fie foarte serios. Se dă și țuică, și vin, cu moderatie."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu și-a imaginat cât de greu îi va fi să găsească ciobani. În ultima perioadă, nimeni nu mai pare dispus să se înhame la o asemenea muncă.
Rareș Constantinescu, patron de stână: "Vin, stau o lună, două săptămâni, pleacă acasă și nu mai vin."
"Băiatul pe care îl am cu oile are treaba cu facebook-ul, că nu stă fără", mai spune patronul.
Tot în Prahova, la Breaza, un fermier are 400 de oi, dar și zeci de vaci. De ciobani însă duce lipsa. Cei mai mulți au plecat la muncă, în Italia, pe 1.000 de euro pe lună. Tot la stână.
Ion Ivanoiu, patron de stână: "Căutăm prin orice mijloace, pe internet, prin ziare, niște familii ca să putem să le aducem la stână. Cazare, dacă au copii să îi dăm la școală, numai să găsim oameni să putem să îi ținem la stână."
Ciobani precum nea Miron, care lucrează de 50 de ani la stână, nu se mai găsesc.
Miron Mierliță, cioban: "Nu mai vine, că e cea mai grea meserie. Ziua le păzești, te plouă, te ninge, te bate vântul, noaptea iar le păzești, că vine ursul, vine lupul. Salariu cel mai mic să fie 20 de milioane, cel mai mic, mâncare și condiții, casă mai vie ciobani."
De altfel, un fermier din Bistrița a renunțat la oi pentru că nu găsește ciobani.
Radu Pop, fermier: "Sunt foarte puțini și care sunt efectiv se mută de la o fermă la altă fermă. Având în vedere că numărul lor tot a scăzut, a trebuit să renunț la anumite efective de animale, ca să îmi fac treaba cu cei din familie."
Si în comuna Ceanu Mare, din județul Cluj, sunt zeci de fermieri care vor să își vândă animalele, îngrijorați că nu găsesc personal care să aibă grijă de ele. Un bărbat, de pildă, muncește chiar si 14 ore pe zi, alături de soția lui. Acum este decis să renunțe la fermă pe care o are de aproape 30 de ani.
Fermierii spun că de vină ar fi și ajutoarele sociale acordate prea ușor, care lasă agricultură fără forță de muncă.