Proprietarii cladirilor vechi, obligati sa le renoveze. Cum trebuie sa ii ajute primariile
Autoritatile nu mai au nici o scuza pentru modul dezolant in care arata centrele istorice ale marilor orase. Pana acum, insa, primariile se declarau neputincioase atunci cand li se cerea ajutorul pentru repararea fatadelor.
Insa, de cateva luni, a intrat in vigoare o lege care le permite sa finanteze 50 la suta din lucrari. Edilii si proprietarii cladirilor vechi sunt obligati sa le renoveze, in caz contrar, pot fi amendati.
Multe cladiri istorice ale Brasovului se degradeaza pe zi ce trece. Unii proprietari sunt pensionari si nu au bani de reparatii. Iar autoritatile locale nu i-au ajutat, pe motiv ca nu le permite legea.
“Din cate stiu eu, consiliul local nu imprumuta bani nimanui", spune administratorul public al orasului. Insa, din luna iulie, legea le da voie primariilor sa finanteze 50 la suta din repararea fatadelor cladirilor istorice, indiferent cui apartin.
Edilii din Timisoara au inteles repede ca este nevoie de ajutor, pentru a renova fatadele in paragina. Legea care permite acum finantarea lucrarilor a fost initiata de autoritatile din acest oras.
Dan Diaconu, viceprimarul Timisoarei: "Conform legii, autoritatea publica locala are posibilitatea sa intervina alaturi de proprietarii privati din cladirile istorice printr-o cofinantare de 50% asupra lucrarilor"
Restul de 50% trebuie platit de proprietarul cladirii. Daca acesta nu are banii, atunci primaria va achita totul si isi va recupera banii, prin instituirea unei taxe de reabilitare.
Si la Cluj este aceeasi situatie. Primaria a trimis pana acum 4000 de somatii proprietarilor. Cei care nu se apuca de lucrari pana la finele anului, vor plati de la 1 ianuarie impozite de 5 ori mai mari.
Legea prevede si amenzi pentru cei care lasa cladirile in paragina.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, brasov, cladiri, amenzi, primarie, renovare, fatade, somatii,
Dată publicare:
02-10-2016 18:20