4 din 10 români sunt supraponderali. Planul prin care sunt încurajați să mănânce cât mai sănătos

Ultimul update: Joi 06 Decembrie 2018 19:46
Data publicarii: Joi 06 Decembrie 2018 18:36
Categorie: Social

În condițiile în care 4 din 10 români sunt supraponderali, iar țara noastră este pe primul loc în Europa la mortalitate din cauza bolilor cardio-vasculare, specialiștii atrag atenția că avem o problemă de sănătate publică.

Așa că România a intrat într-un proiect european, care presupune că restaurantele și companiile private împreună cu autoritățile să convingă oamenii să mănânce sănătos.

''Aici avem o comandă de meniul zilei: o salată de morcov şi orez cu legume şi ciuperci şi o supă de conopidă. Îl marinăm cu ulei de măsline şi cu zeamă de lămâie şi pătrunjel şi morcov marinat'' - aşa arată un meniu gătit într-un restaurant din programul ''FOOD'', un program european de educare a populaţiei care-şi propune să-i înveţe pe oameni să mănânce sănătos.

Supele toate sunt făcute fără prăjeală, doar înăbuşim ceapa şi ca să fie mai gustoase se îmbunătăţesc la sfârșit cu smântână de caju sau migdale”, explică chef Cristina Dan.

Într-o bucătărie nu se prăjeşte nimic, nu exista zahăr alb, iar dulciurile conţin zahăr de cocos sau miere. Iar acestea sunt doar câteva din responsabilităţile pe care trebuie să şi le asume restaurantele care fac parte din programul ”FOOD”. Să-şi îmbogăţească meniurile cu preparate gătite la abur, în cuptor sau pe grătar, să ofere pâine integrală, să aibă cel puţin o salată şi un produs vegetarian, alternativă pentru desert să fie fructul cel puţin la prânz şi să ofere gratuit apă.

Până acum, doar câteva restaurante fac parte din programul european "FOOD". Însă organizatorii vor să atragă anual 100 de restaurante, care să gătească după principii sănătoase şi să influenţeze cât mai multe companii să le ofere pauza de prânz. Iar costurile pentru mâncare să fie acoperite de tichetele de masă.

Cutumele sociale dovedesc că nu ne acordăm pauză de prânz, suntem angrenaţi în ce avem de făcut şi nu-i dăm importanţă, dar s a dovedit că 50% are impact asupra sănătăţii mâncarea noastră. Angajaţii ar avea de unde să aleagă, companiile ar beneficia, pentru că le-ar creşte productivitatea angajaților'', explică Dana Sîntejudean, director companie tichete de masă.

Programul include şi organizarea unor workshop-uri despre mâncarea sănătoasă:

Să guşti mâncarea înainte de a pune sare, pentru că mulți pun sare înainte să guste, să mănânci fruct după masă, pentru că în popor circulă ideea că nu e bine fruct, n-am înţeles de ce, sunt nişte sfaturi foarte bune, să bei apă în loc de suc. Lucrurile nu sunt spectaculoase, dar implicaţiile sunt foarte importante”, explică Corna Zugravu, medic.

Iar medicii ne atrag din nou atenţia că mâncatul în grabă de alimente nesănătoase ne îmbolnăveşte. 4 din 10 români sunt supraponderali şi 1 din 10 obezi. Şi în fiecare an sunt descoperite 250000 de cazuri de hipertensiune arterială şi 70000 de cazuri de diabet.

Ceea ce înseamnă foarte mult, tradus în decese, înseamnă un sfert din totalul deceselor României, ne semnalează o problemă. Dar putem face în fiecare zi alegeri: reducând aportul de sare, multă apă'', explică Alexandra Cucu, Institutul de Sănătate Publică.

Cifrele sunt îngrijorătoare şi în continuă creştere şi în rândul minorilor: 10% din copiii României sunt supraponderali.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Angajatul unui restaurant McDonald's a lovit un client până când l-a lăsat inconștient. VIDEO
Angajatul unui restaurant McDonald's a lovit un client până când l-a lăsat inconștient. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
carne afumata, craciun, afumatori
Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Elevii ar putea circula gratuit cu RATB din 2019. Ce a omis să spună Primăria
Sondaj: câţi români sunt de acord cu amnistierea sau graţierea corupţilor
Spectacol fascinant pe un lac de acumulare din Alba. Zeci de lebede au poposit aici
Cele mai populare căutări ale românilor în Google în 2018. Ce apare la secțiunea ”Ce este?”
Povestea cutremurătoare a celor doi copii abandonați de mamă pe asfaltul ud, în fața spitalului din Alexandria
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe