Proiectul "Banca de terenuri" poate ajuta agricultura

22-05-2011 17:17


Ne asteapta marea comasare. Ministrul agriculturii va discuta in Guvern un proiect de lege prin care sa transforme Agentia Domeniilor Statului intr-o banca de terenuri.

Practic, agricultorii ar primi intre 30 si 200 de euro pe hectar, daca sunt de acord sa arendeze sau chiar sa-si vanda terenurile catre mari cultivatori. Deocamdata, investitorii straini sunt cei au reusit sa adune laolalta cele mai intinse suprafete.

In timp agricultorii romani se lasa greu, ca fata mare la maritat sau inca au cosmaruri legate de colectivizare, portughezii s-au miscat si au unit deja peste 25.000 de hectare in sudul tarii.

Primul lucru pe care expertii olandezi si elvetieni il remarca atunci cand ajung cand ajung in Romania este ca 9% dintre agricultori sunt stapani pe aproape jumatate din terenul arabil al tarii. Restul de 91%, adica aproape 1 milion de fermieri, au terenuri mici si foarte mici: parcele intre 1 si 5 hectare. Cel mai mare grad de faramitare al terenurilor este in judetele din centrul si nordul tarii.

In judetele Braila, Buzau si Ialomita un grup de investitori danezi au cumparat peste 5.000 de hectare de la localnici. Dar nu le-a fost usor.

In Danemarca o ferma are in medie cel putin 25 de ha de pamant. In Romania, gasesti in medie de 3,3 hectare.

Ministrul agriculturii vrea sa copieze modelul Frantei si sa adune in banca de terenuri 80.000 de ha pe an.

Dupa investitorii din Qatar, a venit randul palestinienilor sa testeze potentialul Romaniei in agricultura. Palestinienii au o misiune inca imposibila: sa adune peste 1.000 de hectare intr-un singur loc.

Autoritatile cauta in paralel si angajati incoruptibili pentru Banca de Terenuri. Altfel vom avea parte de un esec la fel ca bulgarii.
 

Tags: agricultura,

VIDEO PROTVPLUS.RO