PRO sau CONTRA Bacalaureat diferentiat? Sase intrebari vor decide viitorul "examenului maturitatii"

bacalaureat, elevi

Chestionarul privind structura examenului de Bacalaureat incepand cu 2013, la intrebarile caruia vor raspunde elevii si parintii, a fost trimis de Ministerul Educatiei, marti, inspectoratelor scolare judetene. Datele vor fi centralizate pana la 26 iunie.

"Chestionarul vizeaza doua categorii de respondenti, respectiv elevi si parinti, si va cuprinde sase intrebari tematice. Sefii inspectoratelor scolare judetene vor asigura, in regim de urgenta, trimiterea chestionarelor catre unitatile de invatamant liceal din fiecare judet, astfel incat sa poata fi completate de elevii claselor IX-XI si de parintii acestora pana la sfarsitul anului scolar in curs, respectiv in 22 iunie", se arata intr-un comunicat remis Mediafax, marti, de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Datele din chestionare vor fi centralizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant, transmise inspectoratelor scolare judetene si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, care le vor integra intr-un raport final si le vor pune la dispozitia MECTS pana la 26 iunie.

La nivelul fiecarui liceu, chestionarele vor fi arhivate pentru o perioada de cel putin un an scolar, a precizat sursa citata.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a transmis, marti dimineata, Consiliului elevilor, ca modificarea examenului de bacalaureat se va face doar daca ei doresc acest lucru.

Citește și
Bacalaureat, examene, elevi
Rezultate Bacalaureat 2012. Cati elevi sunt "experimentati" dupa proba orala la romana
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Daca se doreste modificarea Bacalaureatului, acest lucru se va face numai cu semnatura voastra", le-a spus Pop elevilor prezenti la consiliu.

Reprezentantii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucurestene s-au pronuntat, saptamana trecuta, pentru pastrarea actualei formule de desfasurare a Bacalaureatului, potrivit votului informal exprimat la o intalnire de consultari pe aceasta tema cu reprezentantii Ministerului Educatiei.

"Nu vrem Bacalaureat diferentiat anul viitor". Raspunsul elevilor de clasa a XI-a din Bucuresti

Potrivit Legii educatiei, adoptata in mandatul ministrului Daniel Funeriu, Bacalaureatul diferentiat ar urma sa intre in vigoare din 2016, adica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul solar 2012-2013.

Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au cerut insa USL, printr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a examenului de Bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut.

"Reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de Bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant", s-a aratat intr-o scrisoare deschisa adresata USL si presedintilor PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN).

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat ca propunerea sindicatelor privind introducerea Bacalaureatului diferentiat din 2013 este pertinenta, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant.

Pop a subliniat ca propunerea de introducere a Bacalaureatului diferentiat din 2013, si nu din 2016, asa cum prevede Legea educatiei nationale, va fi discutata la nivelul guvernului, urmand sa fie si "dezbateri serioase cu elevii" pe acest subiect.

Fostul ministru Daniel Funeriu a spus ca introducerea Bacalaureatului diferentiat inca de anul viitor este o eroare majora, intrucat elevii nu sunt pregatiti pentru aceasta schimbare.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Rezultate Bacalaureat 2012: 75,19% dintre candidati,
Rezultate Bacalaureat 2012: 75,19% dintre candidati, "experimentati" la limba materna

Peste 75% dintre candidatii la proba orala la limba materna, adica 5.861, au obtinut certificat de utilizator experimentat, 1.490, respectiv 19,11%, sunt utilizatori avansati, iar 359, reprezentand 4,61%, sunt de nivel mediu.

Rezultate Bacalaureat 2012. Cati elevi sunt
Rezultate Bacalaureat 2012. Cati elevi sunt "experimentati" dupa proba orala la romana

Peste 60% dintre candidatii la proba orala la limba romana, adica 96.973, au obtinut certificat de utilizator experimentat, 40.157, respectiv 25,15%, sunt utilizatori avansati.

Masuri speciale la examenele nationale si Bacalaureat in zilele caniculare
Masuri speciale la examenele nationale si Bacalaureat in zilele caniculare

Canicula este una dintre principalele griji ale Ministerului Educatiei inainte de Bacalaureat 2012 si examenele nationale.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.