Primele biciclete speciale pentru copiii nevăzători care visează să devină campioni la ciclism

05-08-2018 18:53


Câteva zeci de copii nevăzători au început să spere că vor saluta, într-o zi, mulţimea, de pe un podium olimpic. Un proiect care cu greu şi-a găsit sponsori a permis unei asociaţii pentru sportivii orbi să cumpere câteva biciclete pentru ciclism tandem.

Comitetul Olimpic îi găzduieşte, timp de o săptămână, pe antrenori şi pe adolescenţi, ca să înveţe primii paşi ai acestui sport în care merg împreună un concurent valid şi un altul fără vedere.

Copilotul, cel care pedalează pe locul din spate, este nevăzător. Ochii pilotului, colegul său de echipă. văd şi pentru el.

20 de copii, unii orbi, alţii slab văzători şi alţi 20, de vârsta lor, dar valizi, sunt în cantonament la baza Comitetului Olimpic Român de lângă Bucureşti. Iau, de la instructori, lecţii de ciclism tandem.

Catalin Mantescu, coordonator tehnic: ”În sfârşit, după mulţi ani, am obţinut o sponsorizare, ca să generalizăm la nivel de ţară acest sport.”

Ciclismul tandem este sport paralimpic, aşa că putem spera că peste 4-5 ani să avem câteva echipe suficient de bune ca să concureze la Olimpiada persoanelor cu dizabilităţi. Acest sport nu înseamnă doar forţa şi îndemânare; este şi despre empatie şi încredere. 
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO