Primaria Sectorului 4 a declarat "stare de alerta" din cauza gunoiului. Cine le-ar fi luat pubelele bucurestenilor

Dată publicare: 06-04-2017 17:21
Dată actualizare: 09-04-2017 07:47


In Sectorul 4 al Capitalei a fost declarata stare de alerta, dupa ce operatorul de salubritate REBU a ridicat 1.600 de pubele de la persoane fizice, fara a le inapoia.

O femeie din sectorul 4 al capitalei a fost socata dimineata cand gunoierii i-au luat gunoiul cu tot cu pubela. Nu a fost singura. Aproape 2.000 de persoane au ramas saptamana asta fara lazile de gunoi din fata locuintelor.

Pus in fata faptului implinit, primarul sectorului 4, Daniel Baluta. a cerut de la prefectura o masura de urgenta. "O sa apara focare de infectie, am cerut stare de alerta..." a spus edilul.

Contractul dintre primarie si firma de salubrizare din sectorul 4 expira pe 10 aprilie. Primaria nu a reusit sa organizeze o licitatie pentru o noua companie, asa ca urmeaza sa stranga gunoaiele cu proprii angajati de la ADP, exact ca in sectorul 5. Pe de alta parte, REBU sustine ca a actionat legal.

In plus, oamenii se plang ca au platit deja la REBU pentru ridicarea gunoiului si isi cer banii inapoi. Pentru ca a cerut rezilierea contractului, primarul spune acum ca ar fi fost amenintat cu moartea asa ca a facut o plangere la politie. Ca sa fie si mai complicat sectorul 4 este acum si sub avertizare de gripa aviara.

"SC REBU SA, operatorul de salubritate aflat sub contract cu Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti pentru colectarea deseurilor menajere si asigurarea serviciilor de salubrizare stradala, refuza sa respecte prevederile legale, punand astfel in pericol sanatatea a peste 300 de mii de locuitori ai sectorului. In ciuda nenumaratelor demersuri ale administratiei locale, inclusiv de natura juridica, SC REBU SA continua actiunile vadit ilegale de ridicare a recipientilor de colectare a deseurilor”, arata reprezentantii primariei.

Ei spun, insa, ca operatorul de salubritate trebuie sa respecte contractul pana la finalizarea acestuia, avand obligatia de a ridica in continuare gunoiul, pana in 10 aprilie.

De asemenea, acestia mai spun ca, daca firma nu va respecta prevederile contractuale si nu va inapoia cele 1.600 de pubele, va fi actionata in judecata.

In cadrul unei sedinte a Comitetului Local pentru situatii de urgenta, care a avut loc miercuri, partile pareau sa fi ajuns la un acord. Joi, insa, a fost declarata starea de alerta.

Primaria Sectorului 4 a renuntat, incepand din 10 aprilie, la contractul cu REBU, activitatea de salubrizare urmand sa fie prestata, temporar, pana la finalizarea unei licitatii, de o firma a primariei, SC Amenajarea Domeniului Public 4 SA, potrivit unei hotarari a Consiliului Local.

Operatorul de salubritate REBU, firma cu care Primaria Sectorului 4 a avut contract in ultimii ani, anunta, joi, ca va asigura colectarea deseurilor menajere pana in 10 aprilie, conform contractului. Reprezentantii firmei spun ca administratia nu a facut nicio procedura de predare-primire, prin care sa asigure continuitatea colectarii deseurilor, iar ridicarea pubelelor, invocata de Primarie in declararea starii de alerta, se refera la o reglementare contractuala.


VIDEO PROTVPLUS.RO