25.000 de vouchere în valoare de 500 de lei pentru biciclete, anunțate de Primăria Capitalei

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 21 Februarie 2018 18:46
Categorie: Social

În această primăvară străzile din Capitală vor fi invadate de încă 30 de mii de bicicliști, după ce Primăria a anunțat că va da tot atâtea vouchere suplimentare pentru biciclete.

Într-un oraș sufocat de mașini,  oficialii doresc să încurajeze astfel transportul nepoluant. Inițiativa este bună numai că stăm prost cu pistele pentru bicicliști. În București există doar 5 kilometri și jumătate de piste. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor reuși să facă anul acesta 100 de kilometri, așa cum au promis și câte din ele se vor suprapune de fapt cu benzile pentru mașini.

După ce 5 mii de bucureșteni s-au înscris anul trecut în cadrul proiectului "bicicliști în București", Primăria a scos la bătaie încă 25 de mii de vouchere în valoare de 500 de lei. Așadar, de anul acesta ar trebui că în Capitală să pedaleze, în plus, 30 de mii de persoane, iar numărul de mașini să scadă. Asta teoretic pentru că bicicliștii se vor "bate" pentru aceleași drumuri cu șoferii.

Din cauza pericolelor, unii cred însă că bicicletele cumpărate cu voucherele de la primărie vor rugini până când vor avea pe unde să le scoată la plimbare.

Andrei Avram: "Ajută la cumpărarea unor biciclete care vor sta în continuare pe balcoane. E nevoie mare de infrastructură pentru bicicletă însă această infrastructură trebuie corelată cu tot ce se petrece în trafic, cu toate tipurile de transport alternativ."

Potrivit reprezentanților primăriei în acest moment se lucrează la studiile de fezabilitate, iar din martie ar trebui să înceapă realizarea a o sută de km de piste pentru biciclete, în valoare de zece milioane de euro.

Deocamdată avem mai puțin de 6 kilometri de piste, pe Calea Victoriei și bulevardele Buzești, Aviatorilor și Constantin Prezen.

Pe vremea când Sorin Oprescu era Primar General al Capitalei s-au făcut aproximativ o sută de km de astfel de piste pentru bicicliști. După ce au fost gata însă poliția rutieră le-a declarat ilegale pentru că s-au făcut pe trotuar și nu pe șosea, cum prevede legea.

Dezvoltarea pistelor de bicicliști face parte din planul de mobilitate urbană, iar autoritățile trebuie să asigure până în 2030 un sistem de transport eficient. Este un plan cu investiții de 7 miliarde de euro prin care vor fi cumpărate autobuze, tramvaie și va fi extinsă rețeaua de metrou. Dacă nu vor fi respectate termenele, Uniunea Europeană ne va lua banii promiși.

 

200.000 de euro pentru o pistă de biciclete dintr-o localitate din Neamț: „Ideea e foarte bună, dar e rea”
200.000 de euro pentru o pistă de biciclete dintr-o localitate din Neamț: „Ideea e foarte bună, dar e rea”
VIDEO PROTVPLUS.RO
100 de ani
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar, după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Gabriel Balacean
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri
Săptămâna în care preţul florilor se triplează. Preţul unei crizanteme la tarabă
Garam masala, zatar sau sumac. Noile ingrediente preferate ale românilor