Prima promisiune a rromilor deportati din Franta: Ne intoarcem la Paris!

Dată publicare: 19-08-2010 00:00
Dată actualizare: 22-10-2012 19:38


Cu cateva sute de euro in buzunar, 93 de rromi s-au intors acasa din Franta, unde locuiau in tabere ilegale. Cei 93 reprezinta numai primul grup, pentru ca francezii vor sa trimita peste 700 de rromi.

Le-au dat si bani de buzunar, numai sa scape de ei. Dar n-au luat in calcul faptul rromii se pot intoarce oricand la Paris, dupa cum au si declarat cand au pus piciorul pe pamant romanesc.

16:40, Aeroportul Baneasa. O cursa de la Lyon a adus in tara primul grup de romi din cei peste 700 care urmeaza sa fie repatriati. Cu bagaje si cu pruncii in brate, au vrut sa ne arate ca au prins repede limba lui Voltaire.

Un barbat sustine ca a muncit la francezi pentru a-si castiga traiul. Are si o specializare: acordeonul.

De dimineata romii au fost dusi la aeroportul din Lyon cu mai multe autocare escortate de politie. Nu si-au pierdut buna dispozitie.

"O problema de securitate", asa a catalogat presedintele francez Nicolas Sarkozy cele aproximativ 300 de tabere ilegale de romi. Cei mai multi traiau din cersit, iar autoritatile din Franta au hotarat sa-i trimita in tarile de origine. Traian Basescu a declarat ca intelege aceasta masura.

"Probleme de acelasi gen am avut cu Italia si am reusit sa le rezolvam eficient dupa ce un numar important de politisti au fost detatsati in Italia. Acelasi lucru va trebui sa il facem si in Franta, solicitarea guvernului francez a venit", a declarat la randul sau presedintele Romaniei.

Chiar daca au primit bani pentru a pleca din Franta, cei mai multi spun ca se vor intoarce acolo.

Si unii oficiali romani au recunoscut ca rromii nu vor sta prea mult pe-acasa.

 

Vineri, o alta cursa va aduce in tara 132 de romi.

Tags: rromi, tigani, franta,


VIDEO PROTVPLUS.RO