Prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va proclama "Fericită". Povestea e impresionantă

Ultimul update: Luni 29 Ianuarie 2018 19:56
Data publicarii: Luni 29 Ianuarie 2018 16:47
Categorie: Social

Biserica Catolică decide pentru prima dată în istorie să beatifice o femeie din România. Veronica Antal a murit în 1958, în judeţul Neamţ, după ce a fost înjunghiată de 42 de ori de un individ care a vrut să o violeze.

Avea doar 23 de ani. Tânăra şi-a apărat cu preţul vieţii legământul de castitate pe care îl făcuse faţă de preot. După moartea ei, oamenii au numit-o "Crinul însângerat".

Acum, Papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaşte public martiriul femeii, care va fi proclamată ca "Fericită".

Veronica Antal a trăit în comună Botești din Neamţ. A fost mereu o fată cuminte şi sfioasă, şi încă din adolescenţă şi-a dorit să ia calea mănăstirii. Din cauza comuniştilor, în Moldova vremii sale nu mai exista nicio mânăstire catolică.

Pr. Cornel Cădar, Dieceza de Iaşi: "Ea şi-a propus să trăiască viaţa de maicuță acasă la ea. Avea o grijă deosebită de cei din sat, de copii. In fiecare zi mergea la liturghie şi se împărtăşea. 8 kilometri în fiecare zi. "

La 23 de ani, făcuse legământ de castitate şi îşi ducea viaţa în rugăciune. Una dintre fostele prietene ale Veronicăi Antal crede că tinerei i-a fost predestinata cinstea pe care i-o face acum Biserica.

Ana Antal, fosta prietenă a Veronicăi Antal: "Eram 7 fete şi am zis să punem un pai mai mare, iar care trage paiul mai mare aceea avea să fie prima sfântă. Cine credeţi dumneavoastră că a tras paiul mare? Veronica".

Pe 24 august 1958, tânăra se întorcea pe jos de la slujba de la biserica aflata la cativa kilometri distanta de sat, cand a fost atacata brutal. Criminalul care a vrut să o batjocorească a înjunghiat-o, apoi a plecat, crezând că a ucis-o. S-a întors mai târziu şi când a văzut că femeia era în agonie, a continuat să o lovească în neştire.

Veronica a strâns rozariul în mana până în ultima clipă. În mintea fratelui său sunt încă proaspete imaginile terifiante cu tânăra prăbuşită într-o baltă de sânge: "Eu am găsit-o cu faţa în jos şi cu o cruce de porumb pe ea. Şi acum îmi amintesc cu ce bluză era şi ce batic, deşi sunt atâţia ani de atunci".

Localnicii au început să vorbească apoi despre ea ca despre o sfântă. Locul în care Veronica şi-a găsit sfârşitul este marcat de un mic monument. În fiecare an, pe 24 august, credincioşii din zona vin aici pentru o slujbă de pomenire. Localnicii care au cunoscut-o pe tânăra spun că amintirea ei este încă vie.

Vinerea trecută, Papa Francisc a semnat decretul de recunoaştere publică a martiriului. Veronica Antal devine astfel prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va proclama Fericită. Beatificarea este prima treaptă, înainte de sanctificare.

Pr. Cornel Cădar, Dieceza de Iaşi: "Prima din România care va fi ridicată la cinstea altarelor. Atunci când este declarat cineva fericit, este propus ca model pentru biserica locală, într-un spaţiu mai restrâns pentru Moldova. Când e declarat sfânt e propus ca model pentru toată lumea."

Urmează acum să fie anunţate ziua şi locul în care se va oficia ceremonia beatificării Veronicăi Antal.

Româncă propusă spre beatificare la Vatican. Rafila Găluț, numită ”fecioara stigmatizată de la Bocsig”
Româncă propusă spre beatificare la Vatican. Rafila Găluț, numită ”fecioara stigmatizată de la Bocsig”
VIDEO PROTVPLUS.RO
festival film
Sibiul devine pentru 7 zile capitala filmului documentar. Prețul unui bilet la festival
Teatrul de Operă şi Balet din Constanța , fără balerini. Cum fac față artiștii spectacolelor
Ultimul pelerin la racla Sfintei Parascheva, o fetiță de 6 luni care îi poartă numele
Povestea Cristinei, o tânără de 21 de ani diagnosticată cu cancer cervical. Cum o puteți ajuta
Mii de pofticioși s-au adunat pe lângă ceaunele cu papricaș, în Timiș
Mere de toate soiurile, prezentate clienților care vor să-și facă provizii pentru iarnă. Prețul acestora
daruieste viata
”Dăruiește Viață” a adunat 8 milioane € pentru un nou spital. Mai e nevoie de încă pe-atât
Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri
Zeci de mii de oameni așteaptă câte 12 ore la rând ca să se închine la moaștele de la Iași
600 de oameni prinși în horă, la Titu. Au vrut astfel să sărbătorească Centenarul
Obicei în Maramureș. Îmbrăcați în straie populare, oamenii ajută la culesul strugurilor
Dovleacul de aproape 300 kg crescut într-o curte din Sovata. Secretul, dezvăluit de proprietar