Prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va proclama "Fericită". Povestea e impresionantă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 29 Ianuarie 2018 16:47
Categorie: Social

Biserica Catolică decide pentru prima dată în istorie să beatifice o femeie din România. Veronica Antal a murit în 1958, în judeţul Neamţ, după ce a fost înjunghiată de 42 de ori de un individ care a vrut să o violeze.

Avea doar 23 de ani. Tânăra şi-a apărat cu preţul vieţii legământul de castitate pe care îl făcuse faţă de preot. După moartea ei, oamenii au numit-o "Crinul însângerat".

Acum, Papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaşte public martiriul femeii, care va fi proclamată ca "Fericită".

Veronica Antal a trăit în comună Botești din Neamţ. A fost mereu o fată cuminte şi sfioasă, şi încă din adolescenţă şi-a dorit să ia calea mănăstirii. Din cauza comuniştilor, în Moldova vremii sale nu mai exista nicio mânăstire catolică.

Pr. Cornel Cădar, Dieceza de Iaşi: "Ea şi-a propus să trăiască viaţa de maicuță acasă la ea. Avea o grijă deosebită de cei din sat, de copii. In fiecare zi mergea la liturghie şi se împărtăşea. 8 kilometri în fiecare zi. "

La 23 de ani, făcuse legământ de castitate şi îşi ducea viaţa în rugăciune. Una dintre fostele prietene ale Veronicăi Antal crede că tinerei i-a fost predestinata cinstea pe care i-o face acum Biserica.

Ana Antal, fosta prietenă a Veronicăi Antal: "Eram 7 fete şi am zis să punem un pai mai mare, iar care trage paiul mai mare aceea avea să fie prima sfântă. Cine credeţi dumneavoastră că a tras paiul mare? Veronica".

Pe 24 august 1958, tânăra se întorcea pe jos de la slujba de la biserica aflata la cativa kilometri distanta de sat, cand a fost atacata brutal. Criminalul care a vrut să o batjocorească a înjunghiat-o, apoi a plecat, crezând că a ucis-o. S-a întors mai târziu şi când a văzut că femeia era în agonie, a continuat să o lovească în neştire.

Veronica a strâns rozariul în mana până în ultima clipă. În mintea fratelui său sunt încă proaspete imaginile terifiante cu tânăra prăbuşită într-o baltă de sânge: "Eu am găsit-o cu faţa în jos şi cu o cruce de porumb pe ea. Şi acum îmi amintesc cu ce bluză era şi ce batic, deşi sunt atâţia ani de atunci".

Localnicii au început să vorbească apoi despre ea ca despre o sfântă. Locul în care Veronica şi-a găsit sfârşitul este marcat de un mic monument. În fiecare an, pe 24 august, credincioşii din zona vin aici pentru o slujbă de pomenire. Localnicii care au cunoscut-o pe tânăra spun că amintirea ei este încă vie.

Vinerea trecută, Papa Francisc a semnat decretul de recunoaştere publică a martiriului. Veronica Antal devine astfel prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va proclama Fericită. Beatificarea este prima treaptă, înainte de sanctificare.

Pr. Cornel Cădar, Dieceza de Iaşi: "Prima din România care va fi ridicată la cinstea altarelor. Atunci când este declarat cineva fericit, este propus ca model pentru biserica locală, într-un spaţiu mai restrâns pentru Moldova. Când e declarat sfânt e propus ca model pentru toată lumea."

Urmează acum să fie anunţate ziua şi locul în care se va oficia ceremonia beatificării Veronicăi Antal.

Româncă propusă spre beatificare la Vatican. Rafila Găluț, numită ”fecioara stigmatizată de la Bocsig”
Româncă propusă spre beatificare la Vatican. Rafila Găluț, numită ”fecioara stigmatizată de la Bocsig”
VIDEO PROTVPLUS.RO
maraton caritabi targu mures
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii
mos craciun
Moș Crăciun îi așteaptă pe cei mici la Ambasada dechisă la Mogoșoaia. Dorințele copiilor
Spectacol caritabil organizat pentru a finaliza lucrările la o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți
Pompier cu uniforma udă, în ger, imediat după o intervenție. Imaginea virală pe internet
A apelat la o agenție matrimonială pentru a-și găsi jumătatea. Cât costă serviciile
Cele mai bune rețete de turtă dulce și ciocolată de casă
Untura, tot mai prezentă în restaurante și magazine. Ce spun nutriționiștii despre ea