Cine vrea credit "Prima Casa" trebuie sa puna gaj conturile curente
Se schimba termenii programului Prima Casa. Cine vrea acest tip de credit imobiliar trebuie sa puna drept gaj in favoarea bancii conturile curente. Afla in articol ce inseamna asta si care sunt celelalte conditii adaugate imprumuturilor.
Prima Casa 3 vine cu noi schimbari, insa ele vor fi aplicate doar viitorilor clienti, nu si bancilor.
CITESTE NOTA DE FUNDAMENTARE DATA DE AUTORITATI, LA FINALUL ARTICOLULUI
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru a proteja institutiile financiare, in noul act normativ pregatit de Guvern pentru a fi aprobat saptamana aceasta, se stipuleaza ca persoanele care vor lua credite Prima Casa vor pune conturile curente drept gaj in favoarea bancii.
Gajul pe soldul creditor al contului curent inseamna ca orice om da in scris bancii ca poate lua bani din contul in care acesta isi primeste salariul, in cazul in care persoana ajunge sa nu mai poata achita restantele si o instanta aproba bancii poprirea ratelor din contul respectiv.
Cu alte cuvinte, banca are prioritate fata de alti creditori in situatia in care s-ar incepe executarea silita impotriva debitorilor.
Conditii schimbate fata de Prima Casa 2
Cine vrea casa cu imprumut garantat de stat va avea posibiltatea sa solicite modificarea valutei in care este luat creditul, precum si reesalonarea sau rescadentarea imprumutului.
Ce se intampla in caz de divort
Proiectul mai prevede ca in situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din locuinta si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost luat prin 'Prima Casa' de doi beneficiari si unul renunta din diferite motive, cum ar fi divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si locuintei in favoarea celuilalt.
Se pot cumpara case ANL, fara antecontract
O alta modificare se refera la faptul ca tot mai multi beneficiari ai locuintelor construite prin programele ANL doresc sa achizitioneze aceste locuinte prin programul Prima Casa, astfel ca este necesar ca, in locul antecontractului de vanzare-cumparare, acestia sa prezinte finantatorilor documentele specifice programelor ANL.
Casele scoase la licitatie de ANAF, cumparate cu 'Prima Casa' tot fara antecontract
Totodata, in cazul cumpararii de locuinte scoase la licitatie de catre ANAF in cadrul executarii silite, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, beneficiarii vor prezenta finantatorilor in locul antecontractului de vanzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie.
Asocierea a 7 proprietari pentru constructia unui bloc, eliminata
In plus, va fi eliminata si conditia de asociere a unui numar de sapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinte. Potrivit noilor reglementari, acestia vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul si care va indeplini formalitatile prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati detine o singura locuinta.
Cel putin unul dintre asociati va trebui sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.
Pentru anul 2011 plafonul garantiilor care pot fi emise este 200 milioane euro,
Prin programul "Prima Casa", statul garanteaza credite pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute.
Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Programul a fost oprit la inceputul anului si va fi reluat saptamana viitoare, dupa ce Guvernul aproba legea de functionare pe anul in curs.