Pregatirile de Craciun au inceput in Ardeal. Secretele localnicilor cand vine vorba de slanina si carnati
Mai sunt doua saptamani pana la Craciun si gospodariile din Ardeal au inceput deja sa miroasa a lemn de stejar din afumatori: oamenii pregatesc slanina si carnatii, muschiul gustos cu rozmarin si cimbru si ciolanul pentru varza acra.
In Alba, locanicii mai au in secret: apa sarata de izvor care le da preparatelor din porc un gust aparte. Bucatele sunt mult mai gustoase si se pastreaza un an de zile fara sa se strice.
La Lopadea Noua, in Alba, inainte sa-si afume sunca si carnatii, gospodarii folosesc apa sarata cu proprietati speciale adusa de la izvoarele din Ocnisoara, ca sa fezandeze carnea."Slanina care se baga in muratoare e foarte buna, are un gust specific de la apa asta", spune un localnic. "Punem oul si il arunca afara cat ii de sarata si cu asta saram noi slanina", explica o femeie.
Concentratia foarte mare de sare innobilieaza bucatele care prind o savoare deosebita. "Bagam slanina in bidon, o asezam frumos si turnam muratoare pana trece peste slanina. Se tine in vas aproximativ 2-3 saptamani sau o luna pana isi ia sarea necesara. Indiferent vara, iarna, nu se rancezeste."
In alta localitate din Alba, la Garbova de Sebes, oamenii isi pastreaza comorile - sunca si carnatii - in turnul de piatra al Bisericii Fortificate, veche de sute de ani. Odinioara satul era locuit numai de sasi. De la ei au invatat romanii cum sa isi pastreze merindele.
Si in Satu Mare oamenii au o reteta veche, care nu da gres niciodata: pun sunca, picioarele, coastele si slanina porcului intr-o covata de lemn, peste care presara sare din belsug.
Timp de o saptamana, bucatile de carne se intorc mereu, ca sa se patrunda bine. Apoi, gospodinele fac o saramura din apa fiarta, foi de dafin, boabe de ienibahar si piper, pe care o toarna peste carnuri. Aromele se imprietenesc inca vreo trei-patru saptamani si abia dupa aceea bucatile de carne vor ajunge in afumatoare.