Pregătiri pentru Bobotează şi Sfântul Ion. Sute de mii de sticle umplute cu apă sfinţită
În toată ţara se fac pregătiri pentru Botezul Domnului şi Sfântul Ion, două mari sărbători care vor fi în acest sfârşit de săptămână şi încheie perioada magică a Crăciunului.
În Constanța, de pildă, zeci de voluntari pregătesc sutele de mii de sticle care vor fi umplute cu apă sfinţită. De Bobotează, vestitul ger napraznic va ocoli anul acesta ţara noastră, iar slujba se va ţine la malul mării, în Portul Tomis.
Zeci de credincioşi voluntari au început deja să pună etichete pe sticlele pentru aghiasma. În total vor fi 150.000.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Monica: "Este un prilej de linişte, de bucurie sufletească."
De Boboteaza se sfinţesc toate apele, iar tradiţia spune că slujba trebuie să se ţină lângă apă. Cum sâmbătă se anunţă o zi caldă, de primăvară, slujbă pentru Botezul Domnului se va ţine pe malul mării, în Portul Tomis.
După slujbă, preoţii aruncă în apă trei cruci şi mai mulţi bărbaţi vor sări să le aducă înapoi.
Şi în Galaţi credincioşii se pregătesc de sărbătoare. În fiecare an, în faţa celor 12 butoaie cu apă pe care o sfinţesc preoţii, este amplasată o cruce din gheaţă.
Ionela Negru, organizator: "Sunt ţinute la minus 18 grade, timp de 12 ore. După aia pot fi instalate. Nu este atât de cald încât să se topească. Dacă este nevoie o să mai facem două, trei, ca să nu fie nicio problemă."
De Bobotează există numeroase obiceiuri. Se spune că fetele îşi visează alesul, dacă îşi pun busuioc sub pernă. Iar cele care cad pe gheaţă, se mărită în următoarele luni.
Băieţii colinda pe la casele oamenilor şi le stropesc grădinile cu apă şi busuioc, pentru bunăstare şi recoltă bogată. Această tradiţie se mai numeşte iordănit.
Un alt obicei este botezul cailor. După slujbă, stăpânii animalelor fac întrecere şi cine încheie primul cursă, primeşte un dar.
Sursa: Pro TV
Etichete: tradiții, obiceiuri, sfantul ion, boboteaza,
Dată publicare:
03-01-2018 18:12